Het Rucphense college wil niet ingaan op de oproep van het demissionair kabinet om extra asielzoekers op te nemen.
Het Rucphense college wil niet ingaan op de oproep van het demissionair kabinet om extra asielzoekers op te nemen. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN

College Rucphen: ‘Geen extra opvang asielzoekers’

RUCPHEN - Het Rucphense college is niet voornemens om in te gaan op de noodoproep van het demissionair kabinet om ‘met urgentie’ meer opvangplekken en woningen beschikbaar te stellen voor extra statushouders dan wel asielzoekers. Dat melden burgemeester en wethouders in reactie op de schriftelijke vragen die Brigitte Clercx van de eenmansfractie Forza Rucphen hier eind augustus over stelde.


DOOR ADDO SPRANGERS


Het openen van asielzoekerscentra, het realiseren van tijdelijke units, het voor tijdelijke bewoning geschikt maken van gebouwen, het beschikbaar stellen van huizen en het treffen van maatregelen als het onderbrengen van asielzoekers in hotels: de door het demissionair kabinet gesuggereerde mogelijkheden om meer asielzoekers te kunnen opvangen, deden Brigitte Clercx meteen in de pen klimmen om het Rucphense college om nadere uitleg te vragen. Zo wil zij weten in hoeverre er contracten zijn vastgelegd tussen de Gemeente Rucphen en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Als antwoord hierop meldt het college dat de Gemeente Rucphen geen contracten met het COA kent. “De verplichting tot huisvesting van statushouders komt voort uit de wettelijke taakstelling, conform de Huisvestingswet 2014,” aldus burgemeester en wethouders. “Deze taakstelling verplicht gemeenten om het aantal vergunninghouders dat elk halfjaar wordt toegewezen te huisvesten. De berekening van de taakstelling is naar rato van het inwoneraantal van de desbetreffende gemeente.”

Ook de taakstelling van de Gemeente Rucphen om statushouders te huisvesten wordt door Forza Rucphen onder de loep genomen. Hierbij maakt Clercx duidelijk dat het voor de tweede helft van 2021 gaat om de huisvesting van 15 statushouders te huisvesten, terwijl de achterstand over de eerste helft van dit jaar reeds 11 statushouders is. Zij wil van burgemeesters en wethouders dan ook weten waar het college de woningen voor deze statushouders vandaan denkt te halen. 

Ook is zij benieuwd naar het draagvlak in de buurten en de wijken waar deze statushouders gehuisvest worden. In reactie hierop meldt het college dat de woningen worden geselecteerd door woningcorporatie Thuisvester. “De gemeente doet zelf geen onderzoek naar draagvlak in de buurt,” aldus burgemeester en wethouders. “Wel bekijkt Thuisvester of er aanbod is dat passend is voor statushouders die gekoppeld zijn aan de gemeente Rucphen. Daarbij houdt zij rekening met het aantal woningzoekenden met urgentie en reguliere woningzoekenden.”

Volgens Forza Rucphen heeft de noodoproep voor nog meer huisvesting van statushouders een enorme invloed op de leefomgeving en de de veiligheid en kan een en ander leiden tot zorgwekkende situaties. Daarnaast is er volgens Forza Rucphen een grote financiële druk op de gemeentelijke uitgaven (denk aan begeleiding, uitkeringen en nareizende familieleden), naast het reeds bestaande tekort aan politie en taakoverbelasting van de BOA's. De fractie is dan ook benieuwd hoe het college al deze effecten opvangen van de toenemende plaatsing van statushouders in de gemeente Rucphen wil opvangen. Als antwoord hierop maken burgemeester en wethouders duidelijk dat uit een interne inventarisatie blijkt dat de Gemeente Rucphen geen mogelijkheden ziet om aan de noodoproep voor extra huisvesting van statushouders gehoor te geven, waarmee de door Forza Rucphen benoemde gevolgen die kunnen optreden in dit geval niet aan de orde zijn. [n]