Via de Hippelpad naar de kerk of de molen?
Via de Hippelpad naar de kerk of de molen? Foto: Heemkundekring Sprundel

Wie kent ze nog... de Sprundelse kerkenpadjes?

Sport en vereniging

SPRUNDEL - Langs welk kerkenpadje ging jij vroeger naar de kerk en daarom de vraag: Wie heeft er nog herinneringen aan Sprundelse kerkenpadjes.

Wie van ons heeft er gelopen over zandpadjes om naar school of naar de kerk te gaan. De oude zandpadjes verbonden buurtschappen, zoals De Heikant, De Wildert en de Vinkenbossen, met het de dorpskern van Sprundel, waar  de kerk, de St, Janschool en de Mariaschool stonden. Veel van deze plaatselijke weggetjes waren onverhard, smal en ongeschikt voor snelverkeer. Deze padjes liepen vaak langs of over de velden en door de weilanden. ‘s Zondags liepen de mensen van heinde en verre naar de kerk via deze weggetjes die soms ook nog  gebaseerd waren op het recht van overpad. Onze gelovige dorpsgenoten moesten vaak flinke afstanden overbruggen en liepen dan binnendoor: over weilanden, langs slootjes, over bruggetjes, slootsplanken en door bosjes. Toen waren deze weggetjes, in de winter ook nog slecht of onbegaanbaar.

Naast de zandpadjes en olifantenpadjes is Jan van den Broek(Jzn) nu op zoek naar Sprundelse verhalen met belevenissen, foto’s en beschrijvingen van oude Sprundelse kerkenpadjes. De eerste reacties zijn al binnen. Stuur een mailtje naar broekjanvanden@gmail.com of kom eens langs op de molen.