Mark van den Brand op de Coolsingel..
Mark van den Brand op de Coolsingel.. Foto: AVR'90

Eerste marathon-avontuur Mark van den Brand AVR'90

RUCPHEN - Wat in 2018 begon als een grapje onder enkele vrienden “als jullie de halve marathon in Etten-Leur lopen, dan kan ik dat ook wel” kreeg op 24 oktober met zijn eerste deelname aan een hele marathon een succesvol vervolg.


In eerste instantie zou Mark in 2018 met een aantal vrienden 10 km lopen in Etten-Leur en ging hij hiervoor serieus trainen. Maar na 4 weken vertelden zijn vrienden dat zij toch de halve marathon wilde lopen en dat Mark dat echt niet zou kunnen. Zeg tegen Mark dat hij iets niet kan en dan zal hij alles doen om te bewijzen dat hij dat wel kan. “Schrijf mij dan ook maar in voor de halve marathon”. 

In oktober 2018 liep Mark 21 km in 2 uur en 6 minuten. Tijdens die halve marathon ontdekte Mark dat hij veel plezier beleefde in deelname aan een wedstrijd: juichend publiek en lopers die hun grenzen verlegden, dat gaf Mark ècht voldoening. Mark ging serieus meer trainen en liep in 2019 de halve marathon in Etten-Leur in 1:29. Het was Anton Verpaalen die Mark attendeerde op de gezellige loopgroep bij AVR’90, een club voor alle niveaus van starters tot gevorderden waar respect is voor iedereen. 

Na enkele proeftrainingen sloot Mark zich begin dit jaar aan bij AVR’90 en schreef zich in voor de hele marathon in Rotterdam. Tijdens het uitstel van de datum van de marathon maakte Mark onder leiding van trainer René de Kok nog flinke stappen bij AVR. Mark stelde zijn doel bij: een tijd van minder dan 3 uur moest haalbaar zijn. Het feit dat zijn omgeving zei dat hij de lat daarmee te hoog legde, was voor hem weer een extra stimulans om te laten zien dat hij dat wel kon.

In Rotterdam was Mark ingedeeld in het eerste startvak met goed zicht op Lee Towers die “You’ll never walk alone”  ten gehore bracht. Een kippenvelmoment, gevolgd door het startsein: het afvuren van een kanon. Mark begon sterk aan de eerste kilometers van de marathon. Door schade en schande wijs geworden (tijdens een voorbereidingswedstrijd van 30 km in Capelle aan de IJssel ging halverwege het licht uit) wist hij zich te beheersen en startte in een tempo van 4:10. De eerste 10 km waren zo voorbij en na de halve afstand voelde Mark zich nog steeds top. 

Hij kon lekker uit de wind lopen bij een groepje lopers, maar na 30 km kwam het besef dat hij het  tempo van dit groepje geen 12 km meer vol zou houden. Hij besloot zijn tempo iets te matigen. Na 34 km voelde hij ontzettend zware benen komen. Hij was niet de enige: steeds meer mensen wandelen of stonden stil, maar er waren ook lopers die hem inhaalden. Nu kwam het op wilskracht aan. Hield hij dit nog 12 km vol? De overtuiging dat hij zijn einddoel (finishen binnen 3 uur) móest halen, hielp hem verder. Na 37 km vervolgde het parcours zich vanuit het Kralingse Bos de stad in. 

De aanmoedigingen van het publiek gaven Mark een extra boost om door te gaan. Bij de 40 km stond Linda met de kinderen en een aantal vrienden om hem aan te moedigen. Wat een heerlijk gevoel! Het bord van de laatste km kwam in zicht en toen wist Mark zeker dat hij het zou halen. Handen omhoog en genieten van de finish op de Coolsingel. 

Het zat erop. Mark zijn benen voelden als houten stokken die niet meer konden buigen, maar er waren meer lopers met hetzelfde gevoel. 

Met de hulp van trainer René de Kok, de trainingsmaatjes van AVR en natuurlijk zijn eigen sterke wilskracht is het Mark gelukt om zijn eerste marathon tot een succesvol einde te brengen. 

Proficiat![n]