Stelling na de 75e zet van wit
Stelling na de 75e zet van wit Foto: nvt

Ad Bruijns arbiter op NK schaken

RUCPHEN - In oktober is in Hoogeveen het NK schaken gespeeld, voor dames en de open categorie, die voor zowel dames als heren toegankelijk was. Ook schakers hebben een scheidsrechter; in het schaken wordt die 'arbiter' genoemd.


Hoofdarbiter was Frans Peeters uit Roosendaal, die overigens ook nog in het verleden in de gemeente Rucphen heeft gewoond. Hij werd geassisteerd door de Roosendalers Erik van Elven en Ad Bruijns. Laatstgenoemde speelt ook bij Eeuwig Schaak uit Rucphen. Op die manier was ook Eeuwig Schaak betrokken bij het Nederlands Kampioenschap. De vierde arbiter was Frans van Amerongen.

Ad Bruijns heeft een dagelijks verslag geschreven van zijn belevenissen als arbiter op de website van schaakvereniging De Pion (www.depion.nl). Tijdens het NK schaken werd er in Hoogeveen ook nog een toernooi afgewerkt voor de 'amateurs' waar ook nog een West-Brabander aan meedeed, namelijk André van der Laar (lid van RSG uit Roosendaal). Ook dat toernooi werd afgewerkt onder het wakend ook van de arbiters Frans Peeters, Frans van Amerongen, Ad Bruijns en Erik van Elven.

Winnares bij de dames werd Anne Haast. Ook al iemand die geen onbekende is in West-Brabant. Het was al weer de 5e keer dat de Brabantse Anne Haast de titel pakte. In de open categorie, die alleen mannelijke deelnemers kende, is de strijd nog niet beslist. Robin Swinkels, Max Warmerdam, Roeland Pruijssers en Hing Ting Lai plaatsten zich voor de finale, die van 27 november t/m 3 december gespeeld wordt in Rotterdam.

Hing Ting Lai had om zich te plaatsen voor die finale een barrage nodig tegen Casper Schoppen. Hing Ting Lai won zijn eerste partij en had daarmee in de tweede partij genoeg aan een remise, maar dat bleek nog een zware opgave. In het eindspel stond hij een pion achter, maar op de 75e zet had Hing Ting Lai (met zwart) een meestertruc achter de hand. (Zie diagram)

75....,Df8-d6!

Hing Ting Lai geeft pardoes zijn dame weg! Maar niet voor niets uiteraard. Wit moet de dame wel nemen.

76.Dd4xd6

En vervolgens is het... pat! Remise dus en daarmee plaatste Hing Ting Lai zich voor de finale. Dat wordt trouwens een hele leuke finale. Alle finalisten zijn aanstormende jonge talenten die houden van attractief schaak. Spektakel gegarandeerd, al kregen we dat in Hoogeveen ook zeker te zien.[n]