Scholieren steken de handen uit de mouwen tijdens de Boomfeestdag in Rucphen.
Scholieren steken de handen uit de mouwen tijdens de Boomfeestdag in Rucphen. FOTO CORINE ROKS

'Beuk is niet alleen mooi, hij ruikt ook heel lekker'

RUCPHEN – Leerlingen van de Martinusschool en Het Palet waren afgelopen week al vroeg present in het park van Rucphen. Daar wachtte burgemeester Marjolein van der Meer Mohr en wethouder René Lazeroms de kinderen op om samen een Nothofagus antarctica te planten. Dit in het kader van de Nationale Boomfeestdag 2021.


DOOR CORINE ROKS


In totaal 25 bomen en 250 struikachtigen staan deze woensdag te wachten op hun definitieve plek. Niet alleen bestemd voor het centrumpark van Rucphen, maar ook voor de Kapelstraat op de Zeg, het processiepark van Sint Willebrord, de Koekkoekstraat van Sprundel en de Roosendaalsebaan in Schijf. De gemeente Rucphen krijgt in alle kernen hulp van de basisscholen die voor dit doel een buitenles op het rooster hebben staan. Voordat de schop in de grond wordt gezet, benadrukt de burgemeester het nut van bomen en geeft uitleg over de kleine beuk die zij gaan planten. “Hij is niet alleen mooi maar hij ruikt ook heel lekker”, tipt zij de kinderen.


Determineren

Juf Annelies en juf Bregje hebben samen groep zes, zeven en acht van Het Palet onder hun hoede. Na de aanplant staat er een boswandeling op het programma. De juffen hierover: “De leerlingen gaan op zoek naar bladeren die ze in de klas gaan determineren. Daarnaast hebben we een fotowedstrijd aan deze activiteit gekoppeld met als thema natuurfotografie.” De leerlingen uit groep zeven van de aangrenzende Sint Martinusschool zijn met meester Djordy in het park om te assisteren bij het spitwerk. “Onze lessen ‘natuur’ zijn vaak seizoengericht waarbij we vooral de nadruk leggen op seizoensgebonden veranderingen in het planten- en dierenrijk. Vaak praktijklessen voor de gehele bovenbouw.”


Rustplaats

In het centrumpark is ook Tony Oomes, Adviseur Groen van de gemeente Rucphen, aanwezig. De adviseur over het nieuwe park: “De banen met beplanting zijn de plekken van de graven. We hebben de contouren letterlijk overgenomen uit respect voor de overledenen die hier hun laatste rustplaats hebben.” 

Het park ligt naast en achter de Sint Martinuskerk heeft decennia lang de functie van kerkhof vervuld. De graven zijn niet allen geruimd, bij het ontwerp zijn de oorspronkelijke paden behouden. Oomes over de aanplant: “Voor het parkontwerp is er destijds een klankbordgroep geformeerd met daarin ook vertegenwoordigers van de parochie. Zij opperde het idee om planten met een religieus verhaal te gebruiken. Naast het religieuze tintje zijn de planten sier- en kleurrijk. Ze worden in het voorjaar gesnoeid zodat bezoekers van het park het hele jaar door kunnen genieten van hun kleurenpracht.” De rode beuk, die goed zichtbaar werd tijdens de herindeling van de percelen, is één van de oudste bomen die de gemeente Rucphen rijk is. Een prachtige majestueuze boom gelegen achter de pastorie. "We hebben de fundering van de naastgelegen gebouwen opgehoogd om de wortels te ontzien.” Oomes vervolgt: "Samen met de kinderen uit de buurt denken we na over een spelelement in het park.”

Tot slot de adviseur over het groenbeleid: "We streven naar een meer groene gemeente. Want hoewel het buitengebied qua groen prima scoort, hebben we in de kernen wel een inhaalslag te maken. We zijn op de goede weg.” [n]