Aftrap pilot Valpreventie in gemeente Rucphen

RUCPHEN - Hoe zorgen we er samen voor dat onze oudere inwoners minder vallen? Dat was de vraag waarover verschillende ouderenorganisaties, GGD, thuiszorg, een huisarts, VeiligheidNL, het ministerie van Volksgezondheid en de Gemeente Rucphen zich afgelopen week bogen. Dit deden ze als aftrap voor de pilot Valpreventie van het RIVM waarvoor de gemeente Rucphen is uitgekozen. 


DOOR ADDO SPRANGERS


Het blijkt dat 9% van de inwoners van 65 jaar en ouder in de afgelopen drie maanden zo ernstig is gevallen dat ze er letsel aan overhielden. Het overgrote deel van die valpartijen vond plaats in of rondom huis. Daar wil wethouder Suzanne Breedveld iets aan doen. Onder andere door mensen bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen om te voorkomen dat ze vallen. En door samen te werken met alle partijen die een rol kunnen spelen. “Een val kan grote gevolgen hebben,” legt zij uit. Het is de nummer één oorzaak van letsel onder ouderen. Dat heeft grote gevolgen voor de zelfredzaamheid, legt een grote druk op (mantel)zorg en het kan ervoor zorgen dat iemand angstig en voorzichtig wordt en daardoor maar thuis blijft. Dan ligt eenzaamheid op de loer.”


Werkgroep

Voor elke kern is gezocht naar een eigen manier waarop verschillende partijen als de wijkverpleging, KBO, huisarts, fysiotherapeut, maar ook de Lokale Alliantie veilig ouder worden in Rucphen een rol kunnen spelen. Een werkgroep gaat aan de slag met de verschillende ideeën. Wordt vervolgd dus. Surf voor meer informatie naar https://www.veiligheid.nl/valpreventie/over-valpreventie. [n]