De deelnemende partners poseren samen met de aan hen uitgereikte Kansenkaart.
De deelnemende partners poseren samen met de aan hen uitgereikte Kansenkaart. FOTO BIJENLANDSCHAP WEST-BRABANT

Bijenlandschap West-Brabant looft samenwerking

RUCPHEN - De leden van het netwerk Bijenlandschap West-Brabant kwamen donderdag bij elkaar in het Vogelrevalidatiecentrum (VRC) Zundert om tijdens de jaarbijeenkomst terug te kijken op het afgelopen jaar en plannen te maken voor 2022. Nieuwe partners gemeente Oosterhout en WVS werden van harte welkom geheten.


DOOR ADDO SPRANGERS


Het Bijenlandschap West-Brabant is een samenwerkingsverband van 39 deelnemers waaronder gemeenten en het waterschap, natuurbeheerders en agrarische natuurverenigingen en een heel aantal bedrijven. Ze richten zich sinds 2017 op het samen bedenken en uitvoeren van concrete maatregelen om het leefklimaat voor bijen en bestuivers te behouden en verbeteren. Voorbeelden van die maatregelen zijn: het bijvriendelijk beheren van wegbermen en oevers van waterlopen, het inzaaien van akkerranden, maar ook op educatie van burgers en kinderen. Het nieuwe educatiepakket over bijen biodiversiteit en voedsel is daar een mooi voorbeeld van.

De kracht van het Bijenlandschap West-Brabant zit in het delen van kennis en ervaringen van de verschillende partners. Door samen te werken aan projecten is het effect veel groter dan wanneer ieder voor zich aan de slag zou gaan. René Lazeroms, wethouder van de Gemeente Rucphen en Bijenambassadeur van het Bijenlandschap West-Brabant, keek tijdens de bijeenkomst met trots terug op de behaalde resultaten. Zo worden de bermen en sloten in veel gemeenten in West-Brabant sinds het afgelopen voorjaar op een andere manier gemaaid. De grootste verandering is dat er minder vaak gemaaid wordt. Veel meer soorten planten en kruiden krijgen ruimte om te groeien, dat leidt tot meer variatie in bloeiende planten, meer nest- en schuilgelegenheid. Dertien gemeenten, Waterschap Brabantse Delta, Staatsbosbeheer en Bijenlandschap West-Brabant werken samen aan de opzet en uitvoering van dit maaibestek.

Lazeroms noemt de haalde resultaten het succes van een effectieve samenwerking. Ook stond hij stil bij de toekomst van het bijenlandschap. Het werk is helaas nog lang niet afgerond. Alle partners kregen tijdens de bijeenkomst de Kansenkaart uitgereikt. Dit is een belangrijk hulpmiddel om maatregelen en projecten te bedenken die het beste op een plek passen. Iedereen kan de bijen helpen. Surf voor meer informatie over het netwerk en de bijen naar www.bijenlandschapwestbrabant.nl. [n]