Wie weet meer over neergestorte bommenwerper?

SINT WILLEBRORD - Ad van Uffelen zou graag in contact komen met inwoners van St. Willebrord die iets kunnen vertellen over het neerstorten van een Amerikaanse bommenwerper op 21 mei 1944. Het was een P-51 Mustang die, na een missie, gedwongen door brandstoftekort, neerkwam bij de Luienhoek, nu De Gagelrijzen.


De piloot kon het toestel tijdig verlaten. Hij landde per parachute aan de westkant van het dorp, waar het Duitse leger hem gevangen nam. Van Uffelen vraagt mensen die er iets van weten, of gehoord hebben, met hem contact op te nemen via telefoon 06-55868205 of per e-mail Ad.van.uffelen@gmail.com. Hij wil graag in kaart brengen van wat zich met de bommenwerper en de piloot Robert F. Mulvey heeft afgespeeld.


3 crashes
Dit jaar bracht Ad van Uffelen bracht het boek ‘Bommenwerper op de gele baarg’ uit . Hij heeft hierin het resultaat van uitgebreid onderzoek naar het wedervaren van de Canadese bommenwerper Halifax W1271 en zijn bemanning weergeven. Dat militair vliegtuig stortte in de nacht van 21 op 22 juni 1944 neer op een zandverstuiving tussen de Rucphense bossen en het dorp Rucphen.

Echter niet alleen in Rucphen en St. Willebrord stortte in de Tweede Wereldoorlog een bommenwerper neer, maar ook in Schijf.

Van Uffelen is nu bezig om de crashes in St. Willebrord en Schijf te onderzoeken. Daarbij wordt hij gesteund door Frank van Overveld uit Schijf. Samen hopen ze over niet al te lange tijd over beide incidenten te publiceren. In Schijf gaat het over de crash van de Canadese bommenwerper Halifax LW433, in de nacht van 16 op 17 juni 1944.


Monumenten
Beide onderzoekers zetten zich in om op de plekken waar de vliegtuigen neergekomen zijn permanente monumenten te verkrijgen. Ze zijn daartoe in gesprek met de gemeente Rucphen en met officiële instanties van de betrokken landen. In juni is dit jaar aan ‘de gele baarg’, bij De Posthoorn in Rucphen een tijdelijk gedenkteken geplaatst.  Daarbij waren twee afgevaardigden van The Royal Canadian Legion, Don Pauwe en President Martin Reelick, aanwezig.[n]