Stelling na 10.f4.
Stelling na 10.f4. FOTO AFBEELDING SV EEUWIG SCHAAK

Ad Bruijns herfstkampioen van SV Eeuwig Schaak

RUCPHEN - Ad Bruijns heeft de eerste competitiehelft gewonnen en is daarmee 'herfstkampioen' in de interne competitie van Eeuwig Schaak.


In zijn laatste partij van de eerste competitiehelft speelde Ad tegen Patrick Heijnen. Dat was nog een bijzonder interessante partij, met allerlei complicaties en valkuilen, waarin Ad het zeker niet cadeau kreeg van Patrick. Uiteindelijk was het toch Patrick die het beslissende foutje maakte, waarmee Ad de volle buit binnenhaalde. Kees van Hogeloon, die al was uitgespeeld, eindigt op een half puntje achter Ad en John van Helden is derde op 1 punt van Ad Bruijns. Ook John had (tegen Ben Seleski) het nog moeilijk in zijn partij, waarin de kansen voortdurend wisselden. Vanwege de aangescherpte corona-maatregelen ligt de competitie nu enkele weken stil, maar zodra het weer kan gaat de tweede competitiehelft van start en gaat de spannende strijd tussen Ad Bruijns, Kees van Hogeloon en John van Helden weer verder, waarbij het zeker niet uitgesloten is dat ze ook tegen de anderen nog punten gaan morsen. Want als iets wel duidelijk is in de interne competitie van Eeuwig Schaak is dat niemand zich willoos naar de slachtbank laat leiden.

Op dit moment wordt in Slovenië het EK schaken voor landenteams gehouden. Nederland is nog niet heel flitsend gestart. Weliswaar werd met 4-0 gewonnen van Wales, maar tegen zowel Georgië als Kroatië speelde Nederland toch wat teleurstellend 2-2. Soms zijn schakers net voetballers...

Anish Giri kan in ieder geval wel heel tevreden op zijn start terugkijken. Hij won aan het 1e bord zijn eerste 3 partijen. Al had hij tegen de Georgiër Baadur Jobava, toch een speler met een behoorlijke reputatie, al is hij de laatste tijd niet echt in vorm, wel wat hulp van zijn tegenstander. Giri speelde met wit en na 1.e2-e4,c7-c6 2.d2-d4,d7-d5 3.e4-e5,Lc8-f5 4.Pg1-f3,e7-e6 5.Lf1-e2,c6-c5 6.Lc1-e3,c5xd4 7.Pf3xd4,Pg8-e7 8.O-O,Pb8-d7 9.g2-g4,Lf5-g6 10.f2-f4 stond de afgebeelde diagramstelling op het bord. 10...,Pd7-b6? 11.Pd4xc6,b7xc6 12.f4-f5 en de loper op g6 gaat verloren. Zo zie je maar: zelfs een topgrootmeester laat wel eens domweg zijn loper insluiten.

Nederland heeft ondanks de dubbele 2-2 nog alle perspectief op een goed toernooi en een mooie uitslag. Hoe het de Nederlandse heren en dames vergaat op het EK en nog heel veel ander schaaknieuws is te volgen op www.schaaksite.nl.[n]