St. Janschool in 1911 met Meester Bastiaansen.
St. Janschool in 1911 met Meester Bastiaansen. Foto: Collectie heemkundekring Sprundel

Geen expositie wel jaarboek Sprundelse heemkundekring

Sport en vereniging

SPRUNDEL - Bij het samenstellen van het jaarboek 2021 van heemkundekring Onder Baronie en Markiezaat was voorzitter Ad Meijer optimistisch. Hij ging er vanuit dat de jaarlijkse tentoonstelling in het laatste weekeinde van november door zou kunnen gaan. Ondertussen noodzaakt het coronavirus echter, evenals in 2020, om de tentoonstelling af te blazen. 

De heemkundekring hoopt nu dat het mogelijk wordt om op 2 en 3 april in De Trapkes naar buiten te treden. Dan zullen onder meer de onderwerpen ‘35 jaar heemkundekring’, ‘130 jaar muziekvereniging DHV-VHV’, ’70 jaar scouting’, ‘180 jaar molen De Hoop’ en ‘stamboom familie Vergouwen’ aan bod komen.

Vijftien onderwerpen

Het jaarboek verschijnt normaal bij de tentoonstelling in november, maar wordt nu zoals in 2020 bij de ruim 500 leden thuisbezorgd. Niet-leden kunnen een boek bestellen via e-mail contact@heemkundekringsprundel.nl

Jaarboek 2021 kent 15 verschillende onderdelen. Er wordt aandacht besteed aan drie personen die in het voorbije jaar zijn overleden: werkgroepslid An van Koulil-Halters, oud-Sprundelaar Jan van den Riet en missionaris pater Cor Willems. Petra Veraart heeft de wetenswaardigheden van de familie Vergouwen in Sprundel verzameld. Haar interessante, dertig pagina’s tellende weergave begint bij Henricus Jacobsen Vergouwen, die in 1768 vanuit Zundert naar Sprundel kwam en huwde met Adriana Jorissen Elst, in Zundert geboren, maar wonend in Sprundel.

Dorpspolitiek
Een interessant inkijkje in de politiek en het gemeenschapsleven ter plaatse biedt het artikel ‘Sprundel ten tijde van burgemeester Van Buitenen tussen 1937 en 1946’. Schrijver Ad Schrauwen vertelt tussendoor dat er ondanks grote tegenstand in 1938 waterleiding in Sprundel kwam. En in 1940, waar toen zeven telefoonaansluitingen waren, het dorp een automatische telefooncentrale kreeg. Wim Vergouwen tekende gegevens van Jan van de Riet op, omtrent plaatselijke radio zend- en luisteramateurs in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw.

De enorme ontwikkelingen die het dorpsleven in de voorbije decennia doormaakte komen eveneens tot uiting in de levensloop van nu 84-jarige Riet Nispen, beschreven door Riet van den Bemd. Op 75-jarige zette René Konings zijn herinneringen aan café De Pelikaan (nu café De Coop) op papier. Leuk om te lezen hoe hij, elfde van een gezin met twaalf kinderen, zijn jeugd in het dorpscafé beleefde.

Rubrieken

Sprundel heeft veel religieuzen, paters, broeders, zusters en begijnen, voortgebracht. In voorgaande jaarboeken is daarover geschreven. Kloosterzuster Joanna Tackx was echter nog niet bekend. Heemkundekring Erf en Heem van het Belgische Sint-Katelijne-Waver tipte haar Sprundelse zustervereniging en Ed Boeren en Frans Buijsen zochten daarna de herkomst van de in 1718 overleden zuster uit. Van wat er geworden is van alle 51 kinderen die in 1910 in Sprundel gedoopt zijn heeft Christel Simons een korte beschrijving gemaakt. Vijftien van die 51 kinderen overleden voor ze volwassen waren. De rubriek ‘de pastoors van Sprundel’ is in deze publicatie toe aan pastoor Leo van Mierlo. Voorts zijn er nieuwsberichten van een eeuw en een halve eeuw geleden. Een gevarieerde verzameling daarvan is door Jack de Hoon bijeen gezet. En, zoals gebruikelijk, zijn in dit 118 bladzijden tellende boekje weer vele historische foto’s opgenomen.