Publiek is straks mogelijk niet welkom bij de wedstrijd.
Publiek is straks mogelijk niet welkom bij de wedstrijd. Foto: JvT Fotografie

Wedstrijd wereldbeker cyclocross wellicht zonder publiek; organisatie houdt slag om de arm

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Slecht nieuws voor de wielerfanaten in de regio. De wedstrijd voor de wereldbeker cyclocross die Stichting Wielerpromotion Rucphen op zaterdag 18 december organiseert, wordt vanwege het coronavirus waarschijnlijk zonder publiek gehouden. De organisatie houdt wel een slag om de arm: mocht het door het kabinet bij de Tweede Kamer ingediende wetsvoorstel inzake de invoering van 2G-beleid voor horeca, evenementen, cultuur en pretparken worden aangenomen, dan bestaat de kans dat er toeschouwers aanwezig mogen zijn. Is dit laatste niet het geval, dan wordt de wereldbekerwedstrijd in ieder geval rechtstreeks op tv uitgezonden.

Kees Kools, voorzitter van Stichting Wielerpromotion Rucphen, baalt er stevig van. Heb je eindelijk groen licht van Union Cycliste Internationale (UCI) om een wereldbekerwedstrijd te organiseren, moet je deze mogelijk laten verrijden zonder publiek. ”Als organisatie zitten we weer midden in de coronaproblematiek,” moet hij tot zijn grote spijt constateren. “Bij de laatste persconferentie werd bekend dat er tot en met 4 december geen toeschouwers bij sportwedstrijden mochten zijn. ‘Oeps’ zeg je dan, ‘gelukkig hebben we daarna nog veertien dagen’. Maar de hoop van het kabinet dat de situatie rond het coronavirus zou verbeteren, lijkt niet tot grote resultaten te leiden. Berichten vanuit het onder andere het onderwijs maken de veronderstelling steeds serieuzer dat de maatregelen ook na 4 december verlengd gaan worden.”

VIP-tent

Ook de VIP-tent moet er in dat geval aan geloven. “We hebben ons met de Gemeente Rucphen verdiept in wat er nu wel of niet in de VIP-tent mag, maar daarbij zijn de coronamaatregelen ook erg beperkend. Als we dat door moeten voeren, is er voor niemand nog enige lol aan.” En dat is volgens hem goed te merken. “Het is nu stil en bedrijven haken af omdat ze zichzelf en hun gasten niet bloot willen stellen aan grote gezelschappen. Nog begrijpelijk ook. Kortom: we hebben ons vizier fors bij moeten stellen.”

Hoop

Maandag nog ging de organisatie uit van een wedstrijd zonder publiek gaan die rechtstreeks op tv wordt uitgezonden. “Als ons dat lukt, is het parcours dat al klaar is weer niet voor niets aangelegd en komen we als Rucphen toch positief op de kaart,” liet Kees Kools toen weten. “Besluit het kabinet dat vanaf 4 december er toch weer toeschouwers worden toegelaten, dan is dat meegenomen. “ Dinsdag toonde hij zich alweer optimistischer. “We hebben, met het nieuwe wetsvoorstel inzake het 2G-beleid in het achterhoofd, besloten om op dit scenario ook verder te borduren.” Er gloort dus nog enige hoop op een wedstrijd mét publiek.

Kees Kools