Vanwege zijn 50-jarig jubileum ontving Jan Vergouwen een met bladgoud vergulde pijl.
Vanwege zijn 50-jarig jubileum ontving Jan Vergouwen een met bladgoud vergulde pijl. Foto:Corine Roks

Jan Vergouwen vijftig jaar lid Sprundels schuttersgilde: ‘In mijn topjaar schoot ik vijf rozenprijzen’

Door: Corine Roks Algemeen

SPRUNDEL - Jan Vergouwen (73) uit Sprundel is dit jaar exact vijftig jaar lid van Kruis- en Voetbooggilde Sint Jan Baptist uit Sprundel. Een jubileum dat zijn gildebroeders niet ongemerkt voorbij lieten gaan. Uit handen van hoofdman Frie Konings ontving hij daarom een met bladgoud vergulde pijl. De verhalen volgen elkaar op als de schutter gevraagd wordt iets te vertellen over de afgelopen vijftig jaar.

“Op 23-jarige leeftijd maakte ik kennis met het gilde. Ik had er al vaker een kijkje genomen en besloot lid te worden toen de Sprundelse luchtbuksvereniging Onder de Toren, waarvan ik lid was, werd opgeheven. De schutterssport sprak me erg aan, een overstap naar het gilde lag voor de hand. Temeer omdat ik erg gefascineerd was door het niet alledaagse wapen,” geeft Vergouwen aan.

Vakmanschap

Zijn eerste boog kocht hij in België. “Daar zit vakmanschap op het gebied van dit wapen, zowel voor het hout- als ijzerwerk.” Ook zijn tweede boog laat hij bij de zuiderburen maken: “Bij Miel van Beeck, zijn bogen zijn intussen wijdverspreid onder de Schuttersgilden van de Noorderkempen waarbij ook wij zijn aangesloten”. Dat Jan best trots is op zijn nieuwe aanwinst blijkt uit de decoratie: “Met houtsnijwerk waarin mijn naam is verwerkt.”

Rozenprijzen

De schutter over zijn topjaar: “Dat was in 1977, in dat jaar heb ik wel vijf rozenprijzen geschoten.” Dat heeft uitleg nodig. “Een soort competitie tussen de Gildebroeders van de negen Gildes binnen de Bond”. Maar liefst 34 rozenprijzen heeft Jan weten te bemachtigen. Hij behoorde tot de top van het Sprundelse gilde. Om die reden werd hij als laatste man aangewezen tijdens de zestalschietingen. Aan deze schieting koestert Jan mooie herinneringen. “Ooit hebben we met één punt verschil gewonnen. Dat was in Rijsbergen waar we met drie punten achter stonden. Ik schoot vier punten en daarmee wonnen we kantje boord.”

Leermeester

Dat Jan een goede schutter is heeft hij naar eigen zeggen te danken aan naamgenoot Jan Vergouwen. “Hij is mijn beste leermeester. In zijn café De Drie Zwaantjes in Sprundel is ons gildelokaal gevestigd.” Ook is het de jubilaris gelukt om een jaar Koning te schieten, dat was het laatste jaar dat er op de baan geschoten werd. Vanaf 1978 heeft het Gilde besloten weer op de vogel (wip) te schieten.

Hoofdman

Naast schutter heeft Vergouwen jarenlang de functie van hoofdman bekleed. “In totaal zeventien jaar. In die tijd best een tijdrovende functie, alle schietingen werden met de hand geregistreerd. Nu werken we met handige computerprogramma’s die de uitslagen nauwkeurig in het systeem verwerken.” Jan heeft de voorzittershamer overgedragen aan Frie Konings, Vergouwen is benoemd tot erehoofdman. Jan over zijn huldiging van afgelopen november: “Heel bijzonder. Mijn kleinkinderen waren ook genodigd en mochten op een appel schieten. Deze stond op mijn hoofd, dit alles gelukkig wel in geprinte versie. Zonder mijn medeweten hadden ze tevoren geoefend op een zes meterboogje.”