Sonja Naenen: 'Iemand uit mijn vriendenkring attendeerde mij op de Cultuurprijs. Dat leek me wel een uitdaging'
Sonja Naenen: 'Iemand uit mijn vriendenkring attendeerde mij op de Cultuurprijs. Dat leek me wel een uitdaging' Foto: Corine Roks

Sonja Naenen trots op Cultuurprijs 2021

Door: Corine Roks Algemeen

SCHIJF - Kapster Sonja Naenen won afgelopen maand de Cultuurprijs 2021 die de Gemeente Rucphen jaarlijks uitreikt. Met het thema ‘Gewoon Samen in Rucphen’ gaf zij op bijzondere wijze vorm aan verbinding in deze roerige tijd. Haar kunstwerk bestaat uit een kapsel in vrolijke kleuren waarin het vlechtwerk de hoofdrol speelt. Ook online wist zij mensen te verbinden.

“Mijn oefenhoofd was ten tijde van de complete lockdown mijn beste maatje. Keer op keer maakte ik nieuwe creaties, de een nog ingewikkelder dan de ander. Iemand uit mijn vriendenkring attendeerde mij op de Cultuurprijs. Dat leek me wel een uitdaging en al vrij snel ontstond het idee voor vlechten waarbij je letterlijk verbindt,” geeft Sonja uitleg over haar kunstwerk.

Vlechtwerk

Bijzonder in het vlechtwerk is het logo van de gemeente Rucphen. “De vijf kernen heb ik vervangen door tien geschminkte kinderen, een verwijzing naar mijn online verbindende activiteit ten tijde van de lockdown.”

Creatief

Sonja vervolgt: “Normaal geef ik ook kinderschmink en beautyfeestjes en help ik in mijn vrije tijd als overblijfjuf op Daltonschool De Vindplaats in Schijf. Ook dat kwam door corona te vervallen, net als mijn werk als kapster. Ik zat thuis en miste vooral de kinderen én het creatief bezig zijn. De leerlingen kennen mij ook als schminkjuf. Bij speciale gelegenheden, zoals een musical of het feest van Halloween, tover ik kindergezichtjes om tot de mooiste creaties. Een uit de hand gelopen hobby waarmee ik een start heb gemaakt in de kinderjaren van onze dochters.”

Tutorials

De kapster wilde haar creativiteit ontplooien, het liefst met de hulp van kinderen. “Zo ontstond het idee voor een soort tutorial. Met een eigen pagina op Facebook, genaamd SonSalon, ging ik elke vrijdagmiddag online.” De live workshop, die bestond uit schminklessen, had al snel een vaste groep volgers. Sonja over het concept: “Elke week kregen mijn volgers een nieuwe creatie te zien die ik vervolgens stap voor stap maakte voor de camera. Deze vorm van visagie was goed te doen, met niet al te moeilijke elementen. Als feedback stuurden de kinderen een foto van het resultaat, zo leuk!” Maar niet alleen de kinderen waren ingelogd op SonSalon, ook ouders deden fanatiek mee. “Zelfs een opa en een oma op leeftijd behoorden tot mijn vaste volgers. Het was zó gezellig, het leek wel een vrijdagmiddagborrel. Ik keek er elke week naar uit.” Zowel bij de eerste als de tweede lockdown gingen de tutorials van start. Aan suggesties voor de schminkonderwerpen was geen gebrek. “De kinderen mochten zelf ideeën inbrengen. Deze varieerden van tijgerprints tot het thema zee en van een lentemotief tot het onderwerp muziek,“ vertelt Sonja, waarbij zij de resultaten toont.

Combineren

Tien van deze resultaten zijn verwerkt in het ‘logo-diadeem’ waarmee de Schijfse de Cultuurprijs won. “Ik heb de gezichtjes puur op kleur uitgekozen. Ik zocht kleurrijke kopjes, passend bij de kleuren van het kapsel,” geeft zij aan. En hiermee heeft Sonja zowel fysieke verbondenheid getoond als mentale, waarbij menselijk contact de essentie vormde. Op de vraag of deze expressievorm nog een vervolg krijgt is het antwoord: “Het zou mooi zijn als ik mijn drie passies, haarstyling, visagie en grime, in een nieuwe baan zou kunnen combineren. Ik ben zoekende naar een passende vorm.”