V.l.n.r. Eli Iserbyt, Thomas Pidcock en Michael Venthourenhout.
V.l.n.r. Eli Iserbyt, Thomas Pidcock en Michael Venthourenhout. FOTO CORINE ROKS

Thomas Pidcock
zegeviert in Rucphen

RUCPHEN -Superspannende finales tijdens de Wereldbeker Cyclocross Rucphen. De Britt Thomas Pidcock ging als eerste over de eindstreep, tweede werd de Belg Eli Iserbyt. Een derde podiumplek bij de Elite Heren behoorde toe aan Michael Venthourenhout, eveneens een Belg. Een mooie Nederlandse line-up bij de Elite Dames. Marianne Vos pakte de overwinning, haar vierde zege in Rucphen. Tweede werd regerend wereldkampioen Lucinda Brand, Denise Betsema werd derde. 


DOOR CORINE ROKS


Beide wedstrijden een spannende slotronde. Bij de dames waren het Brand, Betsema, Pieterse, Van Empel en Vos die met elkaar de strijd aangingen, bij de heren zaten Iserbyt, Pidcock, Vanthourenhout en Hermans elkaar op de hielen. “Wat een snel parcours,” zo schalde de stem van de presentator met een Belgisch accent over De Binnentuin. Normaal voor een publiek van duizenden veldcrossliefhebbers, deze editie voor enkel de begeleiders van de crossers, aanwezige vrijwilligers en de organisatie. En niet te vergeten een camerateam van zo’n zestig beeld- en geluidsmensen. De UCI Cyclocross World Cup werd live uitgezonden door VRT Sporza in opdracht van hoofdorganisator Flanders Classic, plus Eurosport.


Publiek

Een wereldbekerwedstrijd zonder publiek was wel een domper voor de organisatie. Barry van de Luijtgaarden van Stichting Wielerpromotion Rucphen hierover: “Toen ik hier vanochtend aankwam, had ik toch wel een brok in mijn keel. Bij zo’n geweldige wedstrijd en schitterend parcours hoort nu eenmaal publiek.”

“Een pittig parcours”, zo omschrijft Van de Luijtgaarden het Rucphens veldcrossarena. “Waarbij de technische crosser in het voordeel was. Het parcours was goed qua lengte met mooie uitdagingen. Het tempo zat er in beide wedstrijden goed in.”


Begeleiden

William van Peer, eveneens van de organiserende partij, over de inzet van vrijwilligers: “Ruim 120 vrijwilligers, en die heb je op zo’n dag echt wel nodig. Dat begon al vroeg in de opvang van de verkeersstroom en het begeleiden van de renners en hun teamgenoten naar de parkeerplaatsen. Vervolgens naar de permanence waar de veldcrossers en de pers zich moesten melden. Deze was gehuisvest in het clubgebouw van TV Rico. Om het gebouw te kunnen betreden, werd om de QR- code gevraagd, wederom een post die door vrijwilligers werd bemand. En daarna de sluis die toegang gaf tot het terrein. Aanwezigen kregen hier een polsbandje.”

Weer anderen hadden de taak het parcours te checken en de oversteekplaats bij de finish te bewaken. De winnende renners werden ook weer door vrijwilligers begeleid naar de pers en vervolgens richting podium. Present was wederom EHBO Sint Willebrord.


Gebouwen

De gebouwen in De Binnentuin hebben op deze zaterdag allen een nieuwe functie. De ruimte van AVR wordt gebruikt als briefing voor de tv-opnames. De kantine van HC Mistral is omgebouwd tot kleedruimte. Het gebouw van WWV doet dienst als persruimte en de start en finish vinden plaats op de nieuwe wielerbaan. In het parcours is ook het viaduct opgenomen. Het clubgebouw van modelautoraceclub De Baanbrekers biedt het hele seizoen gastvrijheid aan de vrijwilligers.


Huldiging

Voor het podium heeft de overkoepelende organisatie een opblaasbare koepel geplaatst waar de winnende nummers één, twee en drie worden gehuldigd. Aan burgemeester Marjolein van der Meer Mohr de eer om de crossers te feliciteren. Uit handen van wethouder Martien de Bruijn ontvangen zij een tas met streekproducten.


Wold Cup leader 

Het is al schemerig als de Eli Iserbyt een nieuwe leiderstrui in ontvangst neemt. Ook bij de Dames blijft de leiderstrui bij de Wold Cup leader; Puck Pieterse. Een taak van voorzitter Stichting Wielerpromotion Rucphen, Kees Koos, die met trots kan terugkijken op een geslaagde dag waarin Rucphen heeft laten zien dat zij haar mannetje staat op wereldniveau. [n]

V.l.n.r. Lucinda Brand, Marianne Vos en Denise Betsema.