De werkzaamheden aan de N638 gaan onverminderd voort.
De werkzaamheden aan de N638 gaan onverminderd voort. FOTO CORINE ROKS

Groot onderhoud N638 op nieuwe locaties

ZUNDERT - Aannemer BAM is op verschillende plaatsen op de N638 aan het werk. De eerste fase (Rucphen en het Moervenstraatje) en tweede fase (Rucphenseweg en de Abdij) zijn klaar. Alleen de deklaag moet hier nog worden aangebracht. Lokaal verkeer kan al wel gebruik maken van de nieuwe weg.


DOOR ADDO SPRANGERS


De aannemer voert de werkzaamheden in delen uit om de omgeving zo goed mogelijk bereikbaar te houden. Bij het maken van de planning is gekeken naar de aanliggende bedrijven. Zo is er bijvoorbeeld voor gekozen om horeca zo goed mogelijk bereikbaar te houden tijdens de zomermaanden. Ook wordt er rekening gehouden met een eventuele Dorpenomloop en het Zundertse Corso. De komende maanden worden er weer andere locaties aangepakt. Afgelopen week is gestart met het gedeelte Den Hoek (tussen Pastoor Van Vessumstraat en rotonde Zundert). Dat duurt tot en met 2 juni. Aansluitend zijn de kruising Hulsdonkstraat en aansluitende wegvakken aan de beurt. Die klus duurt waarschijnlijk tot en met 4 juli. Alle bewoners en bedrijven langs de N638 krijgen een brief van aannemer BAM wanneer er werkzaamheden voor de deur plaatsvinden. Om de werkzaamheden goed en veilig uit te voeren worden de werkvakken afgesloten voor doorgaand verkeer. Met bewoners, aanliggende bedrijven en hulpdiensten zijn er afspraken gemaakt over de bereikbaarheid. De aanliggende fietspaden zijn altijd geopend. Overlast door werkzaamheden is helaas onvermijdelijk. Wel zijn alle aanliggende bedrijven en horeca altijd bereikbaar. In enkele gevallen is er een lokale omleiding ingesteld voor deze bedrijven.

Tijdens de voorbereidingen zijn er boringen uitgevoerd om te bepalen hoe de weg is opgebouwd. Uit deze boringen bleek dat er oude resten van een klinkerweg aanwezig waren. De aanleg van deze weg is geschat rond 1860. Na het verwijderen van het asfalt bleek er een bijzondere klinkerweg aanwezig te zijn. De klinkers waren zo oud dat ze niet meer opnieuw gebruikt konden worden. Na het ontdekken van de oude klinkerweg, is er door het Van GoghHuis in Zundert contact gezocht met het projectteam van de provincie Noord-Brabant. De oude klinkerweg is bekend geworden door de beroemde nachtelijke wandeling van Vincent van Gogh in 1877. In overleg met het Van GoghHuis zijn enkele vierkante meters klinkers bewaard om later tentoon te stellen. [n]