De openbare school anno 1912 die later de bestemming kreeg van gemeentehuis.
De openbare school anno 1912 die later de bestemming kreeg van gemeentehuis. FOTO ARCHIEF GEMEENTE ZUNDERT

Vroegere gemeenteschool huisvest opnieuw leerlingen

RIJSBERGEN - Omdat het huidige gebouw de Sint Bavoschool in Rijsbergen te weinig ruimte biedt, is nieuwbouw en verbouwen noodzakelijk. Het brengt opnieuw een verhuizing met zich mee.


DOOR CHARLES LUIJTEN

In 2018 werd de nieuwe Sint Bavoschool geopend en volgens insiders werd toen al geopperd dat er weleens weinig lokalen zouden kunnen zijn.

Die gedachte wordt nu min of meer bevestigd. Een nieuwe bouwoperatie wacht, de aannemer is inmiddels met de werkzaamheden rond de aanbouw c.q. verbouwing begonnen. Een aantal leerlingen van deze basisschool is daarom voorlopig voor enige tijd ondergebracht in het voormalige gemeentehuis, dat daarvoor een gemeenteschool was.


Herfstvakantie

Het gebeurde eerder in 2001, 2003 en 2008, eveneens in verband met de verbouwing van de school en vanwege een toename van het aantal leerlingen: er moest noodgedwongen worden verbleven in de vertrekken achter het historisch deel van het voormalige gemeentehuis. “Het gaat deze keer om de groepen 8. Er komen twee lokalen bij en een grotere kamer voor het team omdat de huidige te krap is. De planning is dat de boel met de herfstvakantie klaar is,” zegt secretaris Ivo Witte van het schoolbestuur.


'Al drie keer eerder moesten leerlingen Sint Bavoschool tijdelijk verblijven in voormalige
gemeentehuis'


Het totaal aantal leerlingen van de school loopt richting de 400.


Gemeentehuis

Het voormalige gemeentehuis van Rijsbergen (voorste deel straatzijde) dateert van 1926. Voor de burgemeester, de raad en het ambtenarenkorps er hun intrek namen, diende het gebouw als openbare school. Het werd in 1898 voor de laatste keer uitgebreid met vier leslokalen. Het in die tijd bestaande gemeentehuis bevond zich toen aan de overkant, rechts van de huidige pastorie. Er kwam in 1926 een nieuwe school die verder zou gaan onder de noemer Katholiek Basis Onderwijs waarvan Pierre Kuypers tot hoofd werd benoemd. [n]