Rosalinde de Bruin (links) en Saskia de Ruiter (rechts) van Vraagwijzer Zundert.
Rosalinde de Bruin (links) en Saskia de Ruiter (rechts) van Vraagwijzer Zundert. FOTO ADDO SPRANGERS

'Vraagwijzer Zundert
is er voor alle vragen'

ZUNDERT - Sinds drie maanden kunnen inwoners van de gemeente Zundert er gratis terecht met alle mogelijke vragen over zorg, opvoeden, opgroeien, welzijn, inkomen en werk. We hebben het over de Vraagwijzer Zundert. Saskia de Ruiter en Rosalinde de Bruin geven uitleg.


DOOR ADDO SPRANGERS


Als respectievelijk senior intake professional en intake professional zijn de dames de drijvende krachten achter de Vraagwijzer Zundert. Beiden brengen een brok ervaring met zich mee. Saskia de Ruiter werkte eerder bij onder meer MEE West-Brabant en zorgaanbieder Prisma. Daarnaast was zij werkzaam in sociale wijkteams en als jeugdprofessional. Rosalinde de Bruin heeft een bedrijfseconomische achtergrond en werkte tien jaar als coach.

In de vorm van de Vraagwijzer Zundert is het tweetal in meerdere opzichten een nieuwe uitdaging aangegaan. De twee krachten hebben niet alleen een nieuwe baan, de Vraagwijzer Zundert zelf is ook een nieuw fenomeen. “De Vraagwijzer Zundert is een bedacht concept,” weet Saskia de Ruiter. “Aan ons de taak om het nu verder te finetunen. De Vraagwijzer moet echter vooral prettig zijn voor de inwoners van de gemeente Zundert. Alles wordt daar omheen gebouwd. Niet andersom. Het is echt bedacht voor de inwoners van Zundert.”


Eén loket

Die kunnen zoals gezegd met alle mogelijke vragen binnen het sociaal domein gratis terecht bij De Vraagwijzer. “Eén loket dus voor alle vragen,” aldus Saskia de Ruiter. “Wij zijn zogezegd de voordeur. Het is belangrijk dat mensen de mogelijkheid hebben om een vraag verder te verdiepen. Wij kunnen meedenken over een oplossing die passend is voor de persoon die de vraag stelt. Waar loop je tegenaan? Wat heb je nog meer nodig? Kan dat via het eigen sociale netwerk? Of kan dat via een van onze samenwerkingspartners?”


Transparant

Hierbij wordt uiterst zorgvuldig te werk gegaan, maakt ze duidelijk. “Mensen moeten zich vrij voelen om hun vragen aan ons voor te leggen. Ook zaken waar ze misschien moeite mee hebben. Zonder akkoord van de vraagsteller wordt er geen verdere actie ondernomen. Wij werken ook heel transparant. Er volgt eerst altijd een intakegesprek. Het intakeverslag gaat ook altijd naar de vraagsteller zelf, zodat hij of zij precies weet wat er over hem of haar op papier is gezet, of over de familie of over de persoon waar hij of zij zich misschien zorgen over maakt. De inwoners van de gemeente Zundert die zich bij ons melden, moeten zich er oké en veilig bij voelen.”

Rosalinde de Bruin merkt na drie maanden al dat de inwoners de Vraagwijzer Zundert steeds beter weten te vinden. “Rechtstreeks, maar ook via huisartsen en scholen. Ook zijn er inwoners die contact zoeken omdat zij zich zorgen maken over bijvoorbeeld buurtbewoners. Je ziet duidelijk een groei. Dat is de kracht van de herhaling, van mond-tot-mondreclame. Je hoort soms dat mensen het lastig vinden om een vraag te stellen, maar blij zijn wanneer ze dat eenmaal hebben gedaan. Dat is het mooie aan ons beroep. Je kunt echt iets betekenen voor een ander.” [n]


De Vraagwijzer Zundert is gevestigd in het Raadhuis aan de Markt in Zundert. Tel. (076) 5995600. Surf voor meer informatie naar www.vraagwijzerzundert.nl.