Het Zundertse Leger des Heils doet mee aan de Donut Day.
Het Zundertse Leger des Heils doet mee aan de Donut Day. Foto: Charles van Campenhout

'Geluksmomentje delen bij het Leger des Heils'

ZUNDERT - Even een geluksmomentje delen. Dat is het idee achter de Nationale Donutdag, een oude traditie die het Leger des Heils nieuw leven wil inblazen. Ook de tweedehandskledingwinkel van het Leger des Heils aan de Meirseweg 19A in Zundert, naast de Hubo, doet komende vrijdag mee. Iedereen is welkom.


DOOR ADDO SPRANGERS


Met het instellen van ‘Nationale DonutDag’ blaast het Leger des Heils op 4 juni van dit jaar een oude traditie nieuw leven in. In de Verenigde Staten is ‘Donut Day’ een jaarlijks terugkerend fenomeen en dat wil het Leger ook in Nederland gaan realiseren. Samen met donutproducent Donut Worry Be Happy wordt traditie gekoppeld aan het beleven van een geluksmomentje. Samen eten, delen, elkaar beter leren kennen. De donuts worden op deze dag door het hele land gratis verstrekt via de tweedehandskledingwinkels en buurthuiskamers van het Leger des Heils. Zo ook in de kledingwinkel in Zundert, die vrijdag geopend is van 9.00 uur tot 17.00 uur. ‘National Donut Day’ is overgewaaid vanuit Amerika, waar deze dag ook verbonden is aan het Leger des Heils. Op iedere eerste vrijdag van juni worden daar gratis donuts uitgedeeld. De traditie van DonutDag voert terug tot de Eerste Wereldoorlog, waar heilssoldates van het Leger des Heils verse donuts overhandigden aan frontsoldaten. De soldaten juichten de donuts toe en noemden de vrouwen van het Leger des Heils al snel ’donutmeisjes'.


'Alles draait om samen delen en elkaar beter leren kennen'

De eenvoudige donut werd een symbool van alles wat het Leger des Heils deed om de ontberingen van aan de frontlinie vechtende mensen te verlichten. Tegenwoordig deelt het Leger des Heils in Amerika en veel andere landen nog altijd donuts uit tijdens noodsituaties.


Tijdens de DonutDag staat de gedachte ‘happiness is only real when shared' centraal. Alles draait om samen delen. Samen met iemand uit je buurt een geluksmoment delen, elkaar beter leren kennen, onder het genot van een heerlijke donut. Vorig jaar werd de Donutdag voor de eerste keer gehouden, hetgeen de nodige positieve reacties van het publiek opleverde. Vanwege het coronavirus was het voor de tweedehandskledingwinkel in Zundert toen te laat om nog aan te sluiten op 4 juni, vertelt coördinator Heleen Verburg. "We hebben de DonutDag toen zelf een maand later gehouden, op 4 juli. Veel ruchtbaarheid is er toen echter niet aan gegeven, zodat vooral ‘vaste klanten' van onze winkel kwamen opdraven. Vooral die groep verwacht ik ook dit jaar weer.”


Sociaal gebeuren

Vanwege het coronavirus moet uiteraard rekening worden gehouden met het aantal bezoekers in de winkel. "Maar onze ruimte is dusdanig groot dat er zeker zes personen tegelijk binnen kunnen,” aldus Heleen Verburg. "Voor veel van onze bezoekers is een bezoek aan de winkel ook een sociaal gebeuren. Ze kunnen er koffie drinken en even gezellig babbelen.” Dankzij de DonutDag zijn straks alle ogen weer even gericht op het werk van het Leger des Heils. Volgens Verburg geen overbodige luxe. Zo doet een vaste kern arbeidsmigranten regelmatig een beroep op de winkel. "En op camping De Witte Plas in Schijf ondersteunen we bewoners door brood uit te delen. Voor kleding komen ook zij naar de winkel hier in Zundert.” [n]