Vlnr: Frans Mathijssen, Jos Kennis (kerkbestuur) en Harrie Aerts.
Vlnr: Frans Mathijssen, Jos Kennis (kerkbestuur) en Harrie Aerts. Foto: Charles Luijten

Strooiveld op begraafplaats verrijkt met monument

RIJSBERGEN - De voormalige rooms-katholieke begraafplaats achter de Sint Bavokerk heeft een monument gekregen.

DOOR CHARLES LUIJTEN


Sommigen die de laatste weken de begraafplaats hebben bezocht zal het misschien reeds zijn opgevallen dat het strooiveldje verrijkt is monument. Het kerkbestuur is er blij mee. Het idee en uitvoering van plaatsen zijn van Harrie Aerts en Frans Mathijssen.


Beiden heren hebben zich al eerder als vrijwilliger voor de parochie ingezet en doen dat nog altijd. “Onmisbaar, we gaan bijzonder trots op dit soort mensen. Gelukkig hebben we er nog aardig wat waarvan in feite de hele parochie meeprofiteert en hopen maar dat dat zo blijft”, laat secretaris Paul van Geel van het kerkbestuur horen. Harrie Aerts zegt: “Begin dit jaar ontstond het idee om het strooiveld wat uitgebreider onder de aandacht te brengen. We stuitten op heel oude grafzerken, namen die mee naar huis en besloten daaruit een monument te toveren. We vonden Koen Martens bereid om die vrijwillig aan de hand van een eigen gemaakt ontwerp te zagen. En je ziet nu het resultaat”. Gesproken kan worden van een pronkstuk.


Uitstrooien

Tegen betaling van een door het kerkbestuur bepaald tarief kunnen nabestaanden de as van hun dierbaren dus op de begraafplaats in Rijsbergen uitstrooien en hoeft men daarvoor niet naar elders om hen nadien ter plekke te gedenken. Enige geloofsovertuiging speelt in deze geen rol van betekenis gezien aan de begraafplaats niet langer meer het stempel rooms-katholiek kleeft. Het strooiveld is/wordt om die reden dan ook niet ingezegend.[n]