Modellen Moon van Hassel, Robin Sprenkels en Kim Brosens showen Heins ontwerpen.
Modellen Moon van Hassel, Robin Sprenkels en Kim Brosens showen Heins ontwerpen. FOTO TESS MUTSTERS

Nieuwe fashion in de maak

ZUNDERT - Hein Gommers (19) heeft altijd al van kleding en mode gehouden. Hij doet een opleiding Fashion Tailor in Tilburg en probeert zijn eigen merk Hein Design op te starten. Voor zijn opleiding ontwierp hij laatst een driedelige kledinglijn, waarmee hij een stage in Parijs hoopt te bemachtigen.


DOOT TESS MUTSTERS


"Op mijn veertiende kwam ik bij mijn opa thuis. Mijn oma was toen al een tijdje overleden en ik zag haar oude naaimachine staan. Ik was gelijk enthousiast en vroeg mijn opa of ik dat mocht hebben, dat mocht, maar ik moest wel eerst op les van hem. Zo ben ik begonnen met naaien," vertelt Gommers.


Leren naaien

"Ik had geen idee waar ik op naailes moest," legt Hein uit. "Tot ik bedacht dat er bij ’t Ateljeeke misschien wel lessen werden gegeven. Ik ben dat toen gaan vragen en niet lang daarna mocht ik op les komen. Ik zat toen als jongen van veertien tussen vrouwen van vijftig," lacht hij.


De passie voor kleding is niet pas op zijn veertiende begonnen. "Al zolang ik me kan herinneren teken ik kleren. Op de basisschool legde mijn moeder mijn kleren altijd klaar. Eén dag was ze dat vergeten en toen ben ik zelf aan de slag gegaan met het maken van setjes. Ik zag er niet uit, maar ik vond het geweldig."


‘Normaal’ kleden

"Toen ik eenmaal op de middelbare school zat, probeerde ik me te kleden zoals anderen dat deden, maar dat lukte nooit echt. Ik was toen nog niet uit de kast gekomen en wilde er gewoon tussen passen. Toen kwam de zomervakantie en kwam ik uit de kast. Na de vakantie begon ik met mijn opleiding en kwam ik erachter dat ik gewoon kon dragen wat ik zelf wilde. Ik geloof dat je in principe alles aan kunt trekken, als je je er maar lekker in voelt en je met zelfvertrouwen rondloopt."


"Met mijn kleding wil ik dan ook voornamelijk zelfvertrouwen uitstralen. Ik ontwerp voornamelijk vrouwenkleding en ik wil dat vrouwen zich lekker in mijn kleding voelen. Dat die kleding ze het gevoel geeft dat ze de wereld aankunnen, maar ook dat ze zich nog steeds mooi en vrouwelijk voelen."


De driedelige kledinglijn die Hein ontwierp voor zijn opleiding, moet daar het eerste voorbeeld van zijn. "Op school zit ik in het excelentie traject. Dat traject bestaat uit extra lessen en projecten, waarbij je de kans krijgt om echt je eigen producten te ontwikkelen. Voor dat traject wilde ik iets groots doen, dus ik besloot een kledinglijn te ontwerpen en die vervolgens vast te leggen met een fotoshoot. Tijdens die shoot heb ik ook bewust gekozen voor hakken, want ik wilde die vrouwelijkheid wat extra benadrukken," legt Hein uit.


De shoot zelf was spannend, vond Hein. "Maar het was ook enorm leuk en ik heb er veel van geleerd. We hebben een paard en een hond gebruikt tijdens het maken van de foto’s. Op school zijn de foto’s ook erg goed ontvangen."


De toekomst

Wat de toekomst gaat brengen weet hij nog niet, maar met de foto’s van de kledinglijn in zijn portfolio, hoopt hij een stage in Parijs te bemachtigen. "Ik zou misschien ook nog wel door willen studeren. Over tien jaar hoop ik dat ik van Hein Design echt mijn eigen merk heb kunnen maken en dat mijn kleren in winkels door heel Nederland te koop zijn." [n]

Afbeelding