Afbeelding
Foto: Tess Mutsters

Voor Juli Oostvogels (18) was het examen dat ze dit jaar deed al het tweede, een paar jaar geleden deed ze namelijk al examen voor mavo. Dit jaar slaagde ze voor het havo-examen op het Mencia de Mendoza Lyceum.


"Het afgelopen jaar was wel een beetje vreemd," vertelt Juli. "Maar ik had al een examenjaar gehad, dus ik heb niet echt dingen gemist. De manier waarop de examens werden afgenomen waren wel hetzelfde, alleen kregen we minder lessen."

Dat ze minder lessen kreeg, heeft weinig effect gehad op haar examens, denkt ze zelf. "Ik kreeg wel goede begeleiding. Zelf heb ik ook hulp gezocht bij mijn mentor en heb ik bijles gevraagd voor wiskunde. Met een andere docent had ik regelmatig gesprekken over mijn voortgang."

Eerder dit jaar moesten studenten zich al inschrijven voor een opleiding. "Ik wist echt niet welke opleiding ik moest kiezen, dat weet ik eigenlijk nog steeds niet," aldus Juli. "Ik heb een workshop gevolgd voor het goed indelen van een tussenjaar, maar ik wilde niet een heel jaar werken en wilde eigenlijk wel gelijk gaan studeren. Daarom heb ik me uiteindelijk ingeschreven voor twee opleidingen: verpleegkunde en de pabo. Ik ga allebei de opleidingen uitproberen en dan zie ik wel wat ik het leukste vind." Waar ze over tien jaar staat? "Dan hoop ik een leuke baan te hebben en misschien al wel op mezelf te wonen. Een appartementje in Breda zou ik erg leuk vinden." [n] TEKST TESS MUTSTERS