Afbeelding
Foto: Tess Mutsters

Ook Suus Naalden (18) deed eerst eindexamen mavo, waarna ze dit jaar slaagde voor haar havo-examen. Hoewel ze nog niet precies weet wat ze volgend jaar wil gaan doen, heeft ze wel een einddoel: arts worden.


Haar diploma vieren zal ze waarschijnlijk niet groots doen. "Al wil ik wel een klein feestje geven," vertelt Suus. "Gewoon een paar vrienden uitnodigen en het gezellig maken. Met de huidige maatregelen kan dat prima."

Een paar jaar geleden haalde Suus haar mavo-diploma, dit jaar deed ze het havo-examen.

"Het was niet enorm spannend, ik stond er wel goed voor," vertelt ze.

Natuurlijk waren er ook vakken waar ze wat harder voor moest werken. "Nederlands en Engels vind ik lastig. Talen zijn echt niet mijn sterke kant, ik ben veel beter in biologie."

De begeleiding van school had wel beter gekund, zegt ze zelf. "Als je er niet om vroeg, werd er ook niet echt naar je omgekeken. Dat kan best lastig zijn als je veel thuis zit."

Voor Suus maakte het niet uit, haar cijferlijst zag er goed uit. "Ik heb me ingeschreven voor de opleiding verpleegkundige, maar ik twijfel of ik dat ga doen, of vwo', vertelt ze. Suus wil namelijk graag geneeskunde gaan studeren en dat vereist een vwo-diploma.

"Maar ik zou ook geneeskunde kunnen gaan doen en dan een extra studietraject volgen, zodat ik de benodigde vakken op vwo-niveau heb," legt ze uit. Kansen genoeg dus. [n] TEKST TESS MUTSTERS