Duiven: winst voor Thijs van Welie en Leon Kools

ZUNDERT - Voor de liefhebbers van de zware fond, waarbij de deelnemende duiven ergens op een dak overnachten, stond de eerste krachtmeting op het programma.


Afgelopen vrijdag om 11.30 uur gingen de duivenmanden in Sint Vincent open voor een van de oudste klassiekers in de duivensport.

Het werd een zware vlucht met zeker op zaterdag moeilijke omstandigheden. Die zorgden er ook voor dat de midfondvlucht vanuit Chateaudun pas op zondag gelost kon worden en ook dit werd door de noordwestenwind weer een pittige vlucht.


Sint Vincent

Sinds een aantal jaren woont Thijs van Welie in Achtmaal en heeft daar, na een onderbreking van enkele jaren, zijn duivenhobby weer opgepakt. Er werd een nieuw hok gebouwd waarop duiven kwamen voor het zware werk op de overnachtfond. Thijs speelt op nest al is hij wel van plan om over te schakelen naar het weduwschap. Het nestspel wordt beoefend met zowel doffers als duivinnen.

Op zijn hok zit o.a. een beloftevolle duivin, geboren in 2019, die vorig seizoen al duifkampioen werd op de marathon.

Op Sint Vincent was ze als eerste getekende door Thijs ingemand en dat vertrouwen maakt ze volledig waar.

Zittend op eitjes van 12 dagen was ze super gemotiveerd om terug naar haar nest te vliegen.

Voor de duiven van deze liefhebber ligt Sint Vincent op 972,3 km van huis.

Na aftrek van de neutralisatietijd kwam ze tot een snelheid van 865 meter per minuut.

Om thuis te komen had ze er 25 uur en 5 minuten over gedaan.

De duivin komt uit een kweekkoppel waar de vader bij Marlon Kok uit Ransdorp vandaan komt en de moeder komt bij Lupino uit Maasdijk vandaan. Twee hokken met een grote naam op de marathonvluchten.

Door de regioliefhebbers waren 87 duiven ingemand en op de uitslag werd Jaan Martens 2e en Steven Mertens 3e. Ook in het spelverband W&O won Thijs de hoofdprijs en dat tegen 155 andere duiven.


'Eerste zware

krachtmeeting voor liefhebbers van de zware fond'



Chateaudun

Op zondagmorgen om kwart over zeven gingen in Chateaudun de manden open voor de duiven die het midfondvlucht programma vliegen.

Aan de start verschenen 387 duiven van liefhebbers uit de Regio Zundert. Bij Leon Kools in de Helstraat viel enkele seconden voor kwart over een de eerste regioduif.

De 439,4 km was afgelegd met een snelheid van 1221 meter per minuut.


Jaarling

We hebben het wel eens over het feit dat duiven in hun eerste levensjaar ervaring op moeten doen.

De winnende duif van Leon bewijst het tegendeel. De doffer is als zomerjong geboren in 2020, heeft één opleervlucht vanuit Quivrain gevlogen en wint een superzware vlucht afgelopen weekend. De jaarling is van het soort John van Dongen x André Smits.

Cees Foesenek werd 2e en Dré Gommers 3e.

Opmerkelijk was het dat, ondanks de zwaarte van de vlucht, de eerste acht duiven op de uitslag duiven waren gekweekt in 2020.[n]