Na de vondst werd een herdenkingsplek ingericht.
Na de vondst werd een herdenkingsplek ingericht. FOTO TOM VAN DER PUT

Gevonden baby Wernhout overleden door geweld

WERNHOUT - De overleden baby die afgelopen maand werd gevonden in Wernhout is door een geweldsmisdrijf om het leven gekomen. Dat blijkt uit uitgebreid onderzoek op het lichaampje, zo meldde de politie vrijdag.


DOOR ADDO SPRANGERS


Na uitgebreid onderzoek op het lichaampje is vastgesteld dat de baby door geweld om het leven is gekomen. Het meisje werd op woensdag 12 mei in Wernhoutsburg door een buurtbewoner aangetroffen in een vuilniszak, waarna een grootschalig onderzoek werd gestart naar de doodsoorzaak van het meisje en de identiteit van haar ouders. Ook riep de politie mogelijke getuigen op zich te melden. Er zijn zorgen over de gezondheid van de moeder, die waarschijnlijk niet de benodigde zorg heeft gekregen rond de bevalling. Het is niet ondenkbaar dat die in Belgiƫ heeft plaatsgevonden, gezien de nabijheid van de grens met Belgiƫ. De politie vroeg mensen die meer weten over de mogelijke ouders en hun verblijfplaats eveneens om contact op te nemen. Duikers van het Landelijk Team Onderwater Zoekingen (LTOZ) zochten in het meertje bij het bungalowpark in Wernhout naar sporen. Bij de zoektocht werd ook een drone ingezet.


Tips

De politie plaatste hiernaast een oproep in het Pools en in het Engels. In de buurt van de vindplaats, het voormalige bungalowpark Patersven, verblijven namelijk veel Poolse arbeidsmigranten. Die oproep leverde tot dusver ruim 25 tips op. Deze hebben echter nog niet geleid tot het achterhalen van de identiteit van het meisje en haar ouders.

Een deel van de tips wordt nog onderzocht. De politie is nog steeds hard op zoek naar mensen die mogelijk iets gezien hebben, in de dagen voordat het meisje op 12 mei werd gevonden op park Wernhoutsburg.

Gedenkplek

De vondst van het babylijkje maakte veel los in de lokale gemeenschap. Op de plaats waar de baby is gevonden, werd twee dagen na de vondst een stille herdenking gehouden. Ook de politie was hierbij ruim vertegenwoordigd. Er is een gedenkplek ingericht waar beertjes en bloemen zijn neergelegd. De Gemeente Zundert heeft aangekondigd straks een passende naam te zullen zoeken voor de gevonden baby.

De bewoners van Wernhoutsburg willen later een herdenkingsboom plaatsen op de vindplaats, zo is eveneens al kenbaar gemaakt. [n]