V.l.n.r. wethouder Twan Zopfi, Cees Oostvogels, Gerard van Hassel en Jan Hereijgers.
V.l.n.r. wethouder Twan Zopfi, Cees Oostvogels, Gerard van Hassel en Jan Hereijgers. Foto: Dorpsraad Wernhout

Voetbalkooi voor Wernhout komt in zicht

Door: Addo Sprangers Algemeen

WERNHOUT - Het daadwerkelijke resultaat zal pas na de zomervakantie te zien zijn, maar dat Wernhout straks een heuse voetbalkooi krijgt staat vast. Afgelopen maandag zetten vertegenwoordigers van Dorpsraad Wernhout, VV Wernhout en de Gemeente Zundert hiertoe hun handtekeningen onder de samenwerkingsovereenkomst.

Namens de Dorpsraad deden dit secretaris Cees Oostvogels en voorzitter Gerard van Hassel. Wethouder Twan Zopfi nam de honneurs waar voor de Gemeente Zundert. Voorzitter Jan Hereijgers vertegenwoordigde VV Wernhout.

Traject

De voetbalkooi komt achter de gymzaal, op het terrein van VV Wernhout. Cees Oostvogels, secretaris van de Dorpsraad Wernhout, vertelt over het traject hier naartoe: “Bijna vijf jaar voorbereiding heeft Dorpsraad Wernhout hier in zitten. Oorspronkelijk was het één van de vier Doe-Projecten in 2016 van de Provincie Noord-Brabant. Met de herinrichting van het Antoon Jurriënsplein en de aanleg van twee jeu-de-boulesbanen werden toen twee projecten gerealiseerd. Vervolgens ging echter de geldkraan bij de Provincie Noord-Brabant dicht en moesten we een andere route bewandelen. Dat vergde veel geduld. Het wachten is echter beloond.”

Die beloning komt er via een onverwachte wending. Eind 2018 wordt namelijk bekend dat het Achtmaalse bedrijf HoCoSto een prijs heeft ontvangen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met de opdracht een sportaccommodatie te verduurzamen. De keuze daarvoor valt op VV Wernhout. Al snel zijn de Gemeente Zundert, de Dorpsraad Wernhout en de Wernhoutse voetbalclub het erover eens dat dit wel eens dé unieke kans kan zijn om daarbij ook de gewenste voetbalkooi te betrekken. Cees Oostvogels: “Bij de opknapbeurt van het Antoon Jurriënsplein heeft de hele gemeenschap baat gehad. De aanleg van de jeu-de-boulesbanen was meer gericht op de ouderen. Met de voetbalkooi hebben we straks een voorziening speciaal voor de jongeren. Ze kunnen er straks voetballen én basketballen, want er worden ook basketbalkorven aangebracht. Bij slechte weersomstandigheden zou de jeugd van VV Wernhout in de voetbalkooi kunnen trainen in plaats van op het veld. Maar ook Olympia Wernhout en de Sint Jozefschool kunnen in de voetbalkooi terecht.”

Meeliften

Die kooi komt er zoals gezegd na de zomervakantie. “Voor de verduurzamingsopgave van onze accommodatie gaat deze zomer bij ons een gigantische warmtebuffer de grond in,” vertelt Jan Hereijgers, voorzitter VV Wernhout. “Nadat deze klus geklaard is, wordt de grond gereed gemaakt voor de plaatsing van de voetbalkooi.” Dat laatste is ook in financieel opzicht heel aantrekkelijk, weet Cees Oostvogels. “Doordat de grondwerkzaamheden zijn opgenomen in het HoCoSto-programma, liften we mooi mee en besparen we heel wat kosten.” Het zijn woorden waar sportwethouder Twan Zopfi zich van harte bij aansluit. “Werk met werk maken noemen we dat. Ik ben er trots op dat we in onze gemeenschap zulke kansen zien liggen en ze ook benutten.” Met nu als fantastisch resultaat dat de voetbalkooi er inderdaad komt. “Ook als Dorpsraad Wernhout zijn we daar heel trots op,” besluit Cees Oostvogels. “We zijn per slot van rekening ook maar vrijwilligers. We hebben veel tijd en moeite gestoken in dit project en daarbij nooit de moed opgegeven. ‘Er komt een moment dat het moet lukken’, hebben we elkaar altijd voorgehouden. Dat moment is ook gekomen.”