Ad van Nunen.
Ad van Nunen. FOTO ONBEKEND

In Memoriam: Ad van Nunen

ZUNDERT - “De hemel is een ster rijker”. Op 2 jarige leeftijd kreeg Ad van Nunen via stuipen astma. Hierdoor was het deelnemen aan de lagere school geblokkeerd. Op zijn 15 jaar is Ad gaan werken in een fruitkwekerij om in de buitenlucht te zijn met de bedoeling zijn functiebeperking te vergroeien en dat is God dank gebeurd. Ad werd net als zijn broer een prominente voetballer van v.v. Zundert. Tijdens een wedstrijd in Zevenbergse Hoek werd hij getroffen door een harde tackle met als gevolg meer dan twintig operaties aan scheenbeen en kuitbeen. Zijn hele leven (94 jaar) was dit een pijnlijke handicap.


Van Nunen bleef ondanks alles optimist met de steun van zijn wijze moeder met wie hij samen een bekende drogisterij bestuurde in de Molenstraat van Zundert. In 1961 kwam de zon in zijn leven toen hij Kitty Vase ontmoette. Ad en Kitty waren samen 46 jaar gelukkig getrouwd, zij begrepen elkaar in wel en wee. Zowel in hun eigen zaak als privé was vriendelijke Kitty zijn steun en toeverlaat, helaas maakte kanker hier een einde aan.
Samen werden vele acties op touw gezet, zoals:


Polen: In 1980 werd op één dag 17 ton food artikelen opgehaald. Via een geluidswagen werd aandacht gevraagd voor de goede zaak. De chauffeurs van Oostvogels werden door de toenmalige wethouder Cees Marijnissen uitgeleide gedaan bij het vertrek naar Polen.

Oude kleding: Met wijkzuster Cor v.d. Ven en transporteur C. de Labie heeft Ad zich bijzonder ingespannen als coördinator voor reumapatiënten. Ook nu werd gebruik gemaakt van een geluidswagen en met de hulp van alle carnavalsverenigingen in Achtmaal-Wernhout-Schijf-Klein Zundert en Zundert werd veel kleding verzameld. In 10 jaar leverde deze actie gemiddeld per jaar 20.000 kg. kleding op. Na afloop van iedere ophaaldag werd bij café Neefs getrakteerd op worstenbrood met een verdiend Zunderts biertje.

Gehandicapten Platform: Ad was 10 jaar voorzitter van dit platform onder het motto:  “Met elkaar en niet tegen elkaar”.

Gemeente Zundert: Ondanks zijn drukke bestaan was Van Nunen gedurende 12 jaar lid van de gemeenteraad Zundert voor de partij Huybregts samen met o.a. Anton Hoekman en Christ Domen.

Het Nederlandse Rode Kruis: In samenwerking met het Rode Kruis Breda e.o. collectes gehouden in onze gemeenschap. Voorts zijn een aantal jaren in Zundert bloeddonoravonden gerealiseerd. Bijna 4000 liter bloed kwam terecht in het lab voor dit goede doel. Piet Dictus, kruidenier van ’t Potend, was de sterke man achter voorzitter van Nunen, die gedurende bijna 20 jaar de regie had.

BZO/Braderie: Van 1969 tot 1994 was Ad voorzitter van de Belangengroep Zundertse Ondernemers. In 1975 is een braderie georganiseerd in de Molenstraat. Het bestuur moest een kort geding pareren om vergunning te verkrijgen van Rijkswaterstaat. Na 12 jaar heeft Ad het voorzittersstokje overgedragen. Deze  braderie is overgegaan in de huidige aardbeienfeesten, waarvan akte.

Biljarten: In 1977 werd via de supportersclub van biljarter Louis Havermans een internationaal biljarttoernooi gestart. Samen met o.a. de Belgische biljartleermeester Tony Schrauwen en onze plaatselijke biljartfanaat Gerrit Janssen werd het fundament gelegd. De eerste 10 jaar was Ad van Nunen voorzitter van deze organisatie om alles in goede banen te leiden en dat is gelukt, want het Kersttoernooi bestaat nog steeds in alle glorie![n]