Duiven: overwinningen voor Maas, Van Aert en Verhaard

ZUNDERT - Een drukke zaterdag was het voor de duivenliefhebbers. Er stonden drie vluchten op het programma.


Bordeaux voor de liefhebbers van de overnachtfond, Montlucon voor de dagfond en Pointoise voor de midfond. De klokken konden pas ’s avonds laat afgeslagen worden.


Bordeaux

De duiven werden in de Franse stad op vrijdagmiddag om 3.00 uur gelost en gezien de zuidwestenwind en de heldere hemel werd verwacht dat er in het donker duiven naar huis zouden komen en die verwachting kwam uit. 

Voor de Gebr. Maas en Zoon werd het een vlucht met een hoog prijspercentage. Voor hen ligt Bordeaux op een afstand van 830 km. In de Regio Zundert 14 van de 24 op de uitslag, in W&O én in Brabant 2000 zelf 17 duiven die prijs vlogen. Zoals bij veel duivenmelkers konden de mannen van Maas slecht slapen en rond half 2 werd er besloten om naar de hokken te gaan. Er zat al een duif op de ren en pas om 7 minuten over 3 liep ze het hok in en werd daarbij geconstateerd.

De winnende duif is een vaste waarde op het hok aan de Prof. v.d. Hoevenstraat en heeft op de vluchten van de ZLU al mooi prijzen behaald. In de ZLU worden de duiven ’s morgens vroeg op grote afstand gelost. Ze is gekweekt uit goede vliegduiven en heeft de bloedlijn die als een rode draad door de duivenkolonie bij Maas loopt.

Het was een bijzonder ervaring om de duiven in het donker aan te zien komen. Voor 7 uur ’s morgens hadden de gebroeders er al 7 in de klok zitten waardoor een mooie serie werd gemaakt. 

Volgende uitdaging is de vlucht vanuit Pau. 

Arjan Klijs werd om 7 over half 5 2e en de winnaar van Sint Vincent, Thijs van Wely, werd 3e om 3 minuten voor 5.


Montlucon

Na al de eerste dagfondvlucht gewonnen te hebben was de overwinning op Montlucon afgelopen zaterdag ook weer voor Adrie Verhaard. 

Adrie had destijds een geweldige duif die door hem de Contador werd genoemd naar de Spaanse wielrenner Alberto Contador. 

Alberto won alle drie de grote wielerrondes en de Contador van Adrie was ook een echte winnaar én hij heeft verschillende goede nakomelingen voortgebracht. 

In de winnende duif zit veel bloed van de stamvader van het hok en een beetje van duiven van Jack Bastiaansen. 

De 587,3 km werd afgelegd met een snelheid van 1135,4 meter per minuut. 

Leon Kools werd 2e (3 bij de eerste 10) en de Gebr. Maas en Zoon werden 3e.


Pointoise

Door de duivenliefhebbers van de Regio Zundert waren 431 duiven aan de start gebracht. 

De snelste van dit peloton viel bij Cees van Aert om enkele minuten voor half 7 ’s avond op de klep. 

De lossing kon door de weersomstandigheden pas om kwart voor 2 ’s middags plaats vinden. 

De winnaar wist de 318 km af te leggen met een snelheid van 1124 meter per minuut. Cees won ook in W&O de hoofdprijs en dat tegen 896 duiven. 

De winnende jaarling doffer is gekweekt uit Den Blauwe Wout, soort G&G Damen uit Dorst. 

Op de dagfondvlucht Argenton, veertien dagen geleden, vloog hij zijn tweede prijs. Gezien de zwaarte van het seizoen tot dusver had hij een weekendje mogen overslaan. 

Nu gespeeld op de midfond bezorgt hij zijn baas een mooie zaterdag.

Mark Oostvogels werd 2e (3 bij de eerste 6) in de Regio Zundert en Dré Gommers werd 3e.[n]