Duiven: winst voor Gebr. Maas en Zn en Leon Kool

ZUNDERT - Afgelopen zaterdag vlogen de dagfondduiven vanuit Issoudun en de overnachtduiven vanuit Agen. Komend weekend gaat het jonge duiven seizoen van start en alle duivenliefhebbers hopen een grote kampioen gekweekt te hebben. Hopelijk blijven de verliezen beperkt en kan het een mooi programma worden voor de jonge aanwas.

Issoudun

Leon Kools was zijn zoon Frank nog wat aan het helpen op de boerderij en had eerlijk gezegd de duiven nog niet verwacht. Gelukkig is de moderne tijd niet voorbij gegaan aan de duivenmelkers, de aankomsten van de duiven worden opgenomen zodra ze op de klep vallen en de juiste tijd wordt doorgegeven aan de computerklok. Toen Leon bij zijn hok kwam zat er al een jaarling vanuit Issodoun binnen. Het was een vorig jaar gekweekte doffer afkomstig uit duiven die bijgehaald zijn bij de bekende Zegse liefhebber John Roks. De regiowinnaar vloog de 533,5 km met een snelheid van 1420 meter per minuut. Van de  dagfondvlucht vanuit Argenton was hij flink moe thuis gekomen en had daarom van zijn baas een weekend rust gekregen wat resulteerde in een mooie overwinning op Issoudun. In het veld van 221 Regio Zundert duiven won Leon ook nog de prijzen 6 en 12 en hij had 7 van de 10 gezette duiven op de uitslag. De tweede trede op het erepodium was voor Arjan Klijs en Cees van Aert werd 3e.


Agen

Het is een mooi seizoen aan het worden voor de Gebr. Maas en Zn op de zware fondvluchten. Na op vrijdag om 13 uur gelost te zijn viel de andere morgen om 8.56.57 uur op de hokken van de Gold Rusch farm, aan de Prof. v.d. Hoevenstraat, de eerste duif. Na aftrek van de neutralisatietijd (De neutralisatietijd begint een half uur na zonsondergang en eindigt een half uur voor zonsopkomst) kwam de in 2020 gekweekte duif tot een snelheid van 1063,3 meter per minuut en dat over een afstand van 866,5 km. Het was de 1e grote fondopdracht voor deze duif en die heeft hij met glans volbracht! Langs beide ouders is het weer de bekende Armstrong lijn (1e Nationaal Pau zwaarste aller tijden) wat de eigenaars erin terug vinden. De 2e en 3e prijs waren voor John Jorissen. Ook in het samenspel van Willebrord & Omgeving wonnen de mannen van Maas de hoofdprijs en daar tegen 174 fondduiven. In de Regio Zundert verschenen 101 duiven aan de start.[n]