Samen dementievriendelijk

Je zo lang mogelijk redden in je huidige woonomgeving is voor mensen met dementie best moeilijk.


Vooral in een snel veranderende maatschappij. Alles moet geautomatiseerd en gemoderniseerd worden. Een kraan om je handen te wassen na een toiletbezoek die je niet meer open kan draaien. Hoe gaat daar in godsnaam water uitkomen? Alles in de supermarkt heeft ineens een andere plaats gekregen waardoor de boodschappen niet meer gevonden kunnen worden. Of een product heeft ineens een andere naam of verpakking. Een kruispunt is een rotonde geworden. Ga zo maar door.


Deze in onze ogen vaak kleine veranderingen kan voor mensen met dementie ervoor zorgen dat iets wat altijd nog zelfstandig ging ineens niet meer gaat.


Toch zijn er punten waar je op kan letten als ondernemer of winkelier hoe je een openbare ruimte of winkel zo dementie vriendelijk mogelijk in kan richten. Door bijvoorbeeld op de bewegwijzering te letten. De verlichting en de inrichting van de ruimte.


Deze tips zijn te vinden op de website van Alzheimer Nederland. Zij hebben de checklist Dementie vriendelijke omgeving gemaakt. Daarin staan adviezen hoe u kunt controleren of uw ruimte dementie vriendelijk is en wat u eraan kunt doen om dit te creƫren.


Daarnaast blijft het voor winkeliers en ondernemers mogelijk om de gratis online training samen dementievriendelijk te volgen. Zodat u ook signalen kan herkennen en iemand met dementie zijn bezoek aan uw winkel of bedrijf zo prettig mogelijk te maken.


Kijk voor het trainingsaanbod op https://www.samendementievriendelijk.nl/trainingsaanbod