Kinderburgemeester Max en brandweerman Richard op bezoek bij basisschool De Wegwijzer in Achtmaal
Kinderburgemeester Max en brandweerman Richard op bezoek bij basisschool De Wegwijzer in Achtmaal FOTO JEROEN VAN EIJNDHOVEN - BEELD WERKT

Scholencampagne voor Risk Factory van start

ZUNDERT - In de week van 21 juni ging de scholencampagne voor de Risk Factory van start. De kinderburgemeesters van Breda, Etten-Leur en Klein Zundert gingen scholen in de Midden- en West-Brabant langs en vroegen aandacht voor de Brabantse ontdekfabriek voor veiligheid, gezondheid en duurzaamheid.


Kinder- en jeugdburgemeesters Mouna, Danu en Max vonden het idee van de Risk Factory zo tof dat ze geen moment aarzelden om als ambassadeur op pad te gaan. “Het is superbelangrijk dat kinderen van onze leeftijd leren over enge situaties en wat zij daar zelf tegen kunnen doen. Ik ben blij dat we dit straks in een veilige omgeving kunnen oefenen”, aldus kinderburgemeester Max uit Zundert.

Samen met brandweerman Richard, politieagent Rick en ambulancechauffeur Michaella, rijden de jeugdburgemeesters in de voertuigen van de hulpdiensten de regio door om scholen enthousiast te maken voor een bezoek aan de ontdekfabriek. Het kostte ze geen enkele moeite om directeuren en docenten van groepen 7 en 8 zover te krijgen dat zij symbolisch hun handtekening zetten. Zo committeren scholen zich voor een bezoek aan de ontdekfabriek in het nieuwe schooljaar. Alle handtekeningen krijgen straks een mooi plekje in de hall of fame van de Risk Factory.
 

Risk Factory
De Risk Factory is er in eerste instantie voor basisschoolleerlingen van groepen 7 en 8. Via nagebootste praktijksituaties worden leerlingen bewust gemaakt van de risico's op het gebied van veilig­heid, gezondheid en duurzaamheid. En leren vervolgens op interactieve wijze hoe zij in zo'n situatie moeten handelen. De situaties sluiten aan bij de kerndoelen van het primair onderwijs en van gemeenten, onder meer over brandgevaar, over risico's van internetge­bruik, verkeersveiligheid, het effect van pesten en groepsdruk, contact met hulpdiensten, hygiëne, klimaat en duurzaamheid. Initiatief is van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en wordt mogelijk gemaakt door de nauwe samenwerking met verschillende partners op het gebied van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid zoals de GGD; politie; brandweer; ambulancedienst; waterschap en Provincie Noord-Brabant. Bij het samenstellen van het programma is intensief samengewerkt met gemeenten, docenten en schoolbesturen.[n]

Kinderburgemeester Danu en politieman Rick op bezoek bij Daltonschool Helen Parkrust in Tilburg
Jeugd- kinderburgemeesters Mouna (L), Max (M) en Danu (R) enthousiaste ambassadeurs voor de RF