Oda Dictus stopt met haar zaak in de Molenstraat in Zundert.
Oda Dictus stopt met haar zaak in de Molenstraat in Zundert. FOTO ADDO SPRANGERS

'Het voelt alsof ik mijn kindje loslaat'

ZUNDERT - Het is aftellen voor Oda Dictus. Op vrijdag 30 juli trekt ze de deur van Lingerie Oda aan de Molenstraat definitief achter zich dicht om van haar pensioen te gaan genieten. 


DOOR ADDO SPRANGERS


Bijna 45 jaar geleden nam ze de Jamin- annex sigarenzaak van haar schoonouders over. "Het was niet echt mijn passie," vertelt Oda. "Toen ik hoorde dat Riet Franken met haar gemengde textielzaak ging stoppen, dacht ik: 'Nou is mijn kans'. In april 1989 ben ik een gemengde textielzaak begonnen, een echte ‘winkel van Sinkel’. Ik was blij met de overstap van snoepgoed naar ondergoed. Al leverde dat in het begin nog wel wat verwarring op als moeders hier met kinderen binnenstapten. ‘Mama, mag ik een ijsje?’ klonk het dan. “Nee, je kunt hier alleen nog onderbroeken kopen’, was vervolgens het antwoord." Om de benodigde kennis op te doen, moest ze haar zogeheten detex-diploma halen. "Ik deed ook een corsetteriecursus," vertelt Oda. "Dat was misschien nog wel het allerbelangrijkste, want er was toen veel vraag naar corsetten. Later kreeg iemand in mijn omgeving met een borstamputatie te maken. Toen ben ik de nodige cursussen gaan volgen, zodat klanten gewoon bij Lingerie Oda konden blijven komen. Na verloop van tijd groeide mijn passie voor lingerie  en ondergoed voor dames en heren. Uiteindelijk ben ik me gaan specialiseren in het mooi aankleden van dames, al mogen heren zich natuurlijk ook verwennen met het juiste ondergoed.” 


Vakkennis

Met topmerken (‘als je geld uitgeeft aan een bh, moet die wel goed zitten’) zette Oda in op kwaliteit. Een kopje koffie hoorde er als vanzelfsprekend bij. “Het is thuiskomen hier, je moet je als klant kunnen ontspannen en je op je gemak voelen. Je gaat niet tussen neus en lippen door een bh halen, daar neem je als vrouw de tijd voor.” Ze vertelt waarom goed advies zo belangrijk is: maar liefst 75 procent van de vrouwen draagt namelijk een verkeerde bh. "Een tijdje terug kreeg ik een vrouw uit Drenthe binnen. 'Ik wil een bh in die in die maat, want die draag ik altijd', zei ze. 'Vanaf vandaag waarschijnlijk niet meer', antwoordde ik. Dat klopte. Ze ging hartstikke blij met de juiste maat bh's naar buiten. Dat is vakkennis. Jaren geleden heb ik van een leverancier eens een meetlint gehad, maar ik heb het nog nooit gebruikt. Met mijn vakkennis is zo'n lint overbodig" 


Vertrouwenspersoon

Klanten bleken niet voor ondergoed alléén naar Lingerie Oda te komen. Oda geldt voor veel van haar klanten ook als een echte vertrouwenspersoon, als een klankbord. “Een klant vertelde me in de paskamer dat ze ermee zat dat ik ging stoppen. ‘Ik heb het altijd zo fijn gevonden dat ik hier mijn hart kan luchten’, zei ze.”


Proosten

Op vrijdag 30 juli neemt Oda écht afscheid. Van 13.00 uur tot 17.00 uur zijn haar klanten welkom om samen met haar te proosten op het afscheid van haar levenswerk. Daarna begint een nieuw leven. "Met alle vrijheid, zonder agenda en verplichtingen. Lekker fietsen en wandelen en op bezoek bij mijn zoon en kleinkinderen in Servië. ” Belangstellenden die de zaak willen overnemen, zijn nog steeds welkom. "Het voelt toch een beetje als het loslaten van mijn kindje. Het zou fijn zijn als de lingeriezaak voor Zundert blijft behouden en dat zich iemand meldt met de passie om vrouwen te laten stralen." [n]