Alle initiatiefnemers achter het spaceframe en voor de buffer.
Alle initiatiefnemers achter het spaceframe en voor de buffer. FOTO TESS MUTSTERS

VV Wernhout gaat voor duurzaam

WERNHOUT - Bij VV Wernhout wordt momenteel een duurzame warmte-installatie aangelegd, dit naar aanleiding van een plan van de gemeente en het initiatief van het bedrijf HoCoSto. Tijdens de Sneak Preview afgerlopen vrijdagavond vertellen de betrokkenen hoe het zo ver is gekomen.


DOOR TESS MUTSTERS



Het begon in 2018, toen HoCoSto door het ministerie van VWS werd uitgeroepen tot best mogelijke oplossing om sportclubs duurzaam te maken. Gemeente Zundert liet direct zijn oog op het eveneens Zundertse bedrijf vallen en legde contact, met als doel een pilot te draaien bij een Zundertse sportclub. Al snel bleek VV Wernhout een goede kandidaat voor het project, waarna de onderhandelingen en het maken van plannen kon beginnen. Inmiddels is het project bijna af, maar er ging een lange weg aan vooraf.


Financiën 

Voordat men echt aan het project kon beginnen, moest er een financieel plan komen en dat bleek nog niet zo makkelijk. Dankzij sponsoren, steun van de gemeente en leningen kon de VV Wernhout de financiering rond krijgen. "Het is wel duidelijk dat de overheid altijd in zekere zin betrokken zal blijven bij zulke projecten," zegt Jan Hereijgers, voorzitter van de voetbalclub. "Anders is het simpelweg niet te betalen. Ik denk dat we in totaal bijna 5 ton kwijt zijn." Wethouder Johan de Beer voegt daar aan toe: "Met de huidige energielasten konden we een investering doen. We hebben ook optimaal gebruik kunnen maken van subsidies."

Financieel zorgt het project sowieso voor grote voordelen. Wanneer de installatie werkt, zal VV Wernhout helemaal geen energiekosten meer maken. Nu is dat al fijn, maar met het oog op stijgende energieprijzen, kan dit wel eens een geweldige stap zijn, volgens Siebe Geerts, directeur van HoCoSto. De kans is groot dat de voetbalclub meer energie zal hebben dan nodig is. "De club is volgens mij ook een primeur wat betreft energielevering," vertelt Gerda Geerts, een van de oprichters van HoCoSto. "De club zal namelijk ook in de energie van de gymzaal daarnaast voorzien en die is van de Gemeente Zundert.'"


Hoe het werkt

Het werk van HoCoSto is, wanneer je er weinig verstand van hebt, misschien wat ingewikkeld, maar Gerda Geerts weet het makkelijk uit te leggen. "Op het dak van de gymzaal hebben we zonnecollectoren geplaatst. Die vangen de energie en warmte van de zon op en dat gaat via grote leidingen naar een buffer onder de grond. Deze buffer is een enorm goed geïsoleerde, grote tank gevuld met water en dat water wordt opgewarmd door die energie. Dat warme water gaat de buffer niet uit: de warmte wordt via warmtewisselaars naar de leidingen van je pand gebracht, waardoor je het hele jaar door warm tapwater en ruimteverwarming hebt." Een slim stukje werk dus, maar is dat wel veilig? Een grote tank water is immers niet zo'n stevige ondergrond. Gerda legt uit: "Daarvoor maken we een zogenaamd spaceframe. Een stellage van lichtgewicht buizen die ervoor zorgen dat de hele buffer stevig is. Zo kan de grond bovenop de buffer gewoon gebruikt worden." VV Wernhout zal er een voetbalkooi op plaatsen. Deze zal na de installatie van de warmte buffer geplaatst worden. Dat dubbele grondgebruik, maakt dat zowel HoCoSto, Gemeente Zundert en VV Wernhout hartstikke trots zijn op dit duurzame project. "We zijn zo weer een stapje dichter bij een duurzame gemeente," aldus Johan de Beer. [n]