Afbeelding
Foto: collectie Frank van de Klundert

Bennie Jolink


Als u dit leest is de vakantieperiode in volle gang. Mogelijk bent u of gaat u binnenkort op vakantie. Wij vertrekken als het goed binnenkort ook weer. Een rondje midden- en oost-Nederland zal het mogelijk worden. We plannen niet te veel, wherever the road takes us.

Tijdens zo’n vakantie is het altijd tijd om terug te kijken. Wat heeft het afgelopen jaar ons gebracht? Dat het een bijzonder jaar was, staat wel vast. Veel bedrijven werden geraakt door de Covid19 pandemie. Werd het ene bedrijf van overheidswege gesloten, het andere floreerde. Door de genereuze steunmaatregelen zijn er weinig ontslagen gevallen. Want ondanks dat de steun aan bedrijven werd verleend, kwam ze uiteindelijk met name ten goede aan de werknemers.

Niet enkel de pandemie zorgde voor hoofdbrekens. Er waren genoeg andere uitdagingen. Ik noem er een paar zoals duurzaamheid, energietransitie, stikstof, personeel- en woningtekorten. En wat te denken van Den Haag? Door de steeds wisselende samenstelling, verandert het beleid daar nog al eens. Zo staan de landbouwvrijstelling en de bedrijfsopvolgingsregelingen (weer) op de agenda. Lange termijn plannen worden daardoor bemoeilijkt. John Lennon zong het al “Life is what happens to you, while you're busy making other plans”. 

Dan maar vooruit kijken. Wat gaat komend jaar ons brengen. Ondanks de huidige opleving van het virus, lijkt het erop dat we de pandemie langzaam onder controle gaan krijgen. Komt daarmee het oude “Normaal” weer terug? Of heeft de pandemie ons geleerd ons aan te passen? Bij veel van mijn klanten heb ik nieuwe initiatieven zien ontstaan. Soms uit nood geboren, vaak door nieuwe kansen te benutten. Op veel zaken heb je invloed, op nog meer zaken niet. Valt iets buiten je “cirkel van invloed”, besteed er geen of in ieder geval niet te veel aandacht aan. Heb je een plan, luister niet te veel naar al die goedbedoelde adviezen van diverse stuurlui, maar voer het uit en “don’t spend your life waiting, for a moment that won’t come”, aldus de heer Springsteen in een van zijn mooiste songs.

De steeds verdere digitalisering biedt enorme kansen. Maar ook bedreigingen. Hoe om te gaan met privacy? Deelde we vroeger onze meest gevoelige informatie enkel met boekhouders en artsen, tegenwoordig delen we ze bewust en onbewust met honderden bedrijven, door enkel op een app te klikken op onze telefoon. Met de komst van e-mail, slaakte we een grote zucht; corresponderen werd veel eenvoudiger. Kregen we vroeger twee of drie brieven per week, nu zijn we een paar uur per dag kwijt om alle e-mails te lezen, te beantwoorden en ongelezen te verwijderen. Vooruitgang?

We zullen ons moeten afvragen of we ons bedrijf op de oude voet kunnen voortzetten of moeten we ons aanpassen aan het nieuwe "normaal”. Steeds meer winkels hebben geen koopavond meer, terwijl je online 24 uur kunt shoppen. De beleving en service in onze winkels, kunnen ze echter online niet bieden. Dan maar een webshop naast de winkel? Een van de lessen die ik dit jaar heb geleerd is dat online ondernemen echt anders is dan offline. Zei ik vroeger nog wel eens "als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg”, maar is het nu niet meer "als je doet wat je altijd deed, zul je niet langer krijgen wat je altijd kreeg”? Kortom genoeg stof tot nadenken. Laat ik daarom afsluiten met een wijze les van de Achterhoekse denker, Bennie Jolink: As i-j altied achterum kiekt, zie-j niet wat der veur gebeurd.

Ik wens u een fijne vakantie!