Zeisteam Zundert aan het werk op de Vloeiweide in Rijsbergen
Zeisteam Zundert aan het werk op de Vloeiweide in Rijsbergen Foto: Luci van Engelen

Zeisteam Zundert maait voor meer biodiversiteit!

Algemeen

ZUNDERT - Zondag 22 augustus is Zeisteam Zundert in actie gekomen op de bloemenweide van de Nonnekenshof in Zundert, om de tamelijk hoog opgeschoten begroeiing te maaien.

Bij de start van de werkzaamheden vloog er een zwerm puttertjes (distelvinken) op van de weide.
Volgens een van de omwonenden kwamen deze puttertjes vaak op bezoek. De zaadhoofden van de uitgebloeide bloemen zijn een grote lekkernij voor deze vogeltjes en noodzakelijk om de komende winter te overleven. Dit geeft het belang aan van kleinschalig beheer, zoals het zeisteam dat voorstaat. Want zij laat altijd een deel van de begroeiing staan, zodat insecten, vogels en zoogdieren hun foerageerplaatsen behouden.

Vrijwilligers
Zeisteam Zundert is een groep vrijwilligers die zorgt voor het handmatig maaien en afvoeren van maaisel op verschillende plekken in de gemeente Zundert.

Het idee om dit te doen is ontstaan nadat Luci van Engelen na de aanleg van de bloemenweiden in Zundert constateerde dat het gemeentelijke beheer te wensen over liet. Machinaal maaien en rijden met zware machines over de grond is funest voor de aanwezige populaties insecten en voor het bodemleven. Bovendien wordt dan alles in één keer gemaaid, waardoor de aanwezige insecten en vogels in een klap niets meer te halen hebben. Het zeisteam is afgelopen voorjaar opgericht door Luci met behulp van Hugo, de boswachter van het Brabants Landschap, die voorlopig materialen beschikbaar stelde en voorstelde om de Vloeiweide in Rijsbergen handmatig te gaan beheren. Daar is afgelopen voorjaar en zomer al 2x gemaaid door het team.

Doordat burgemeester Joyce Vermue het uitdaagrecht heeft ingesteld, kwam er een mooie kans voor het zeisteam om de gemeente uit te dagen het beheer van de bloemenweiden in Zundert over te nemen. De gemeente ging daarop in en zorgde voor nieuwe materialen, zodat het team nog beter uitgerust werd om de klussen te klaren.
Het zeisteam maait gefaseerd - het laat altijd een deel van de begroeiing staan - en zorgt daardoor dat schuil- en foerageerplaatsen voor vogels, insecten en zoogdieren het hele jaar aanwezig zijn.

Wil je ook iets doen voor de vogels en insecten in je eigen tuin? Kijk dan op www.bloemenweide.eu