Het kindercorso in 2019.
Het kindercorso in 2019. Foto: Charles van Campenhout

Spannende dagen richting corso 2021: Wanneer komt de felbegeerde vergunning?

Door: Monique Jansen Algemeen

ZUNDERT - Het zijn misschien wel de spannendste dagen ooit naar het bloemencorso. Wanneer komt de vergunning voor de corso-expositie? “Die kan elk moment binnenkomen, maar we moeten afwachten”, vertelt woordvoerder Lennart Schrauwen van Stichting Bloemencorso Zundert dinsdagochtend. “We zijn al weken bezig, maar we moeten continue zaken aanpassen.” Toch is het aftellen, want er is nog maar 1,5 week te gaan tot het corso. 

Zeker is in ieder geval dat er dit jaar geen rijdend bloemencorso is. Op het veilingterrein komen alle wagens samen, waarna bezoekers de creaties in tijdvakken van twee uur kunnen bewonderen. Iedereen moet ook 1,5-meter afstand houden, zodat alles coronaproof verloopt. “We hebben op dit moment niet alleen met de gemeente te maken, maar ook met de Veiligheidsregio, de buurtschappen, de horeca en de leveranciers. We staan constant voor nieuwe uitdagingen”, legt Schrauwen uit. 

Startklaar

De ticketverkoop barst los op het moment dat de vergunning binnen is. “We zijn startklaar om de kaartjes te verkopen, maar dat kunnen we niet zonder een definitieve go”, benadrukt Schrauwen. Toch is er ook al goed nieuws te melden. Omroep Brabant zendt op corsozondag onder voorbehoud een live-uitzending uit van het corso. Dat gebeurt op het moment dat de corsowagens het veilingterrein oprijden. Ook staat er een middaguitzending gepland. Daarnaast kan Schrauwen melden dat de mensen die een entreebewijs hadden gekocht voor het rijdend corso hun geld op korte termijn terugkrijgen. Mensen die een kaartje hebben gekocht bij de corsobalie worden ook gecontacteerd over het terugstorten van hun geld. 

Ondertussen gaat de bouw in de tenten onverminderd door. Volgende week donderdag begint het tikken van de bloemen. Dan wordt het ook extra druk in de bouwtenten. Tikkers komen dan alleen binnen na het tonen van een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs van corona of na het ter plekke uitvoeren van een zelftest. Die testen worden niet uitgedeeld, maar moeten zelf worden meegenomen. 

Schrauwen is trots op de innovatieve buurtschappen, maar ook op alle betrokkenen van Stichting Bloemencorso Zundert: “Er wordt veel kritiek gegeven, maar er wordt buitensporig veel werk verzet om alles mogelijk te maken. Mensen zijn constant aan het schakelen om alles geregeld te krijgen.” 

Kindercorso

Over het doorgaan van het kindercorso op zondag 19 september is nog geen knoop doorgehakt. Stichting Bloemencorso hoopt dat dit corso wel rijdend door kan gaan, zodat kinderen hun creaties dit jaar aan zoveel mogelijk mensen kunnen laten zien. Mogelijk komen er opnieuw versoepelingen aan, maar daarvoor moet eerst de nieuwste persconferentie van premier Rutte worden afgewacht. Vorig jaar ging een jury thuis bij alle deelnemertjes langs om de corsowagens te beoordelen.