Joeri (links) en Jos (rechts) tussen de pilaren van de expo
Joeri (links) en Jos (rechts) tussen de pilaren van de expo Foto: Tess Mutsters

CorZo Expo dit jaar in Van Goghhuis: Nog tot 6 september te bezoeken

Door: Tess Mutsters Algemeen

ZUNDERT - De CorZo Expo van Stichting Bloemencorso Zundert is dit jaar te vinden in het Van Goghhuis. Sinds 4 augustus is de expo te bezoeken en deze zal tot en met corsomaandag geopend blijven. Medeorganisatoren Joeri Sannen en Jos Vriends vertellen er vol enthousiasme over.

Tussen de pilaren van de expo struinen twee bezoekers, waarna ze op de stoeltjes voor het beeldscherm gaan zitten, om de twee video’s over het corso te bekijken. ‘Goh, kijk nou wat prachtig’, zegt een van de dames vol verbazing tegen de ander. Ze vertellen nog nooit bij het corso geweest te zijn, maar dat het ze nu wel duidelijk is wat voor een spektakel het is. Dat is toevallig ook precies het doel van deze expo.

In het Van Goghhuis

De expo is dit jaar niet zo groot als die van vorig jaar. ‘Vorig jaar was hij inderdaad redelijk uit de kluiten gewassen’, lacht Jos Vriends. ‘Toen lag letterlijk alles stil, waardoor we heel veel vrijwilligers hadden die ons konden helpen.’ Dat de expo dit jaar een stuk kleiner is, betekent niet dat hij niet de moeite van het bezoeken waard is, volgens de twee mannen. ‘Voor de doorgewinterde corsobouwer is hij dit jaar misschien iets minder bijzonder, maar voor iedereen die het corso niet, of nog niet zo goed kent, is dit een mooie gelegenheid.’

Vorig jaar stond de expositie op een tijdelijke locatie en ook dit jaar is dat, als het goed is, het geval. ‘We zouden graag een vaste locatie hebben, bijvoorbeeld in De Schroef, maar dat is nu nog niet mogelijk’, legt Jos uit. Met de huidige locatie is de Stichting wel erg blij, het is immers een mooie ruimte. ‘We zitten natuurlijk ook recht achter de plaats waar de jubel tot een paar jaar geleden altijd plaatsvond’, aldus Joeri Sannen. De expo is ervoor gemaakt om veel te verplaatsen en te veranderen. ‘Hij is erg flexibel’, vertelt Joeri. ‘Zo kunnen we gemakkelijk regelmatig dingen aanpassen, zodat het interessant blijft.’ 

Op een vaste locatie zou de expo de gehele dag, de hele week door open moeten zijn. Zo zou er altijd een stukje corso aanwezig zijn in Zundert en niet alleen op dagen als de aardbeienfeesten, de vaandelfeesten, of natuurlijk het corso zelf. Joeri: ‘In het gastenboek van vorig jaar gaven enorm veel mensen aan dat ze graag een vaste expo zouden zien.’

Zo doen we dat

De expositie van dit jaar heeft niet voor niets de titel CorZo. ‘De expo laat echt zien hoe wij het hier doen’, legt Joeri uit. De basis van de expositie bestaat uit een aantal pilaren die ieder een eigen thema hebben, van de buurtschappen en de bloementeelt, tot het feest en de optocht. Alle pilaren samen vormen zo een verhaal aangevuld met een aantal maquettes, posters, infographics en video’s. Genoeg te zien dus.

Nu het corso niet doorgaat zoals Zundert het kent, zijn Joeri en Jos extra blij dat de expo er wel staat. ‘Dit is een mooie aanvulling op het corso. We staan hier tot en met corsomaandag, dus als mensen straks van de tentoonstelling af komen, kunnen ze daarna hier nog even een kijkje nemen’, vertelt Jos. 

De CorZo Expo is geopend tot en met maandag 6 september. Entree is gratis en openingstijden zijn hetzelfde als de openingstijden van het Van Goghcentrum.

Afbeelding