Afbeelding
Foto: Anton Watzeels

Sjef Boshouwers over Tijd van je Leven: ‘Dit kan je leven echt verrijken’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ZUNDERT - Het project ‘Tijd van je Leven’ gaat op woensdag 8 september van start in Zundert. Senioren (ongeveer 65+) kunnen zich aanmelden voor dit kunstzinnige project waarbij elkaar ontmoeten eigenlijk nog belangrijker is dan creatief bezig zijn. “Je hoeft helemaal niet creatief te zijn om hier toch een leuke tijd te kunnen hebben”, lacht oud-deelnemer Sjef Boshouwers (74). Het project is een groot succes in andere gemeenten en komt nu ook naar Zundert.

Sjef Boshouwers deed eerder mee in Roosendaal. Hij bezocht de ontmoetingsdag waar wel zestig mensen op af waren gekomen. “Na afloop besloot ik om me aan te melden. Mijn vrouw was toen net overleden en ik liep er wat verloren bij. Ik dacht: ‘Ik kan het altijd proberen’, maar het heeft me meer gebracht dan ik ooit had kunnen bedenken.”

Het project Tijd van je Leven bestaat uit zes workshops waarin de deelnemers eigenlijk iets totaal nieuws gaan leren van verschillende kunstenaars. Tegelijkertijd delen ze onderling en met de kunstenaars verhalen. “We moesten bijvoorbeeld een schaal maken van klei”, lacht Sjef, terwijl hij op z’n telefoon een foto laat zien. “Die werd dan afgebakken en door ons beschilderd. Het was een verhaalschaal met thema’s uit je leven, dus ik heb mijn vrouw gemaakt, een huis, een treintje en een winkelwagen, omdat ik vroeger melkboer ben geweest.” Hoewel Sjef nog nooit met klei zoiets had gemaakt, vond hij het toch erg leuk om te doen. “Je helpt elkaar, dus ook als je wat slechtere motoriek hebt, kan je gewoon meedoen. Dus zeg niet: ‘Dat kan ik niet, want je hebt vaak meer talent dan je zelf denkt”, lacht Sjef. 

Tijdens de opdracht wordt er over van alles en nog wat gepraat. En dat is ook het idee van Tijd van je Leven. “Dit project brengt mensen samen. Je bent creatief bezig en ondertussen heb je toch eens een ander praatje en andere verhalen.” Sjef is immers al 74 jaar en begeeft zich in de fase van zijn leven dat er om hem heen steeds meer mensen wegvallen. Vrienden, familie en kennissen. “Er werd veel gelachen tijdens de bijeenkomsten en ik ging altijd ‘lichter’ naar huis”, lacht Sjef terugdenkend aan die tijd. “Achteraf gezien heb ik er heel veel aan gehad.” Natuurlijk wordt er ook veel gelachen tijdens de bijeenkomsten. “Het is echt niet allemaal zwaar. Je hebt het ook over dagelijkse dingen en eigenlijk alles wat je kwijt wil.”

Komende editie doet Sjef waarschijnlijk niet meer mee. Niet omdat hij het niet leuk vindt, maar omdat hij het gewoon te druk heeft. “Je netwerk wordt hierdoor veel groter en ik ben nu zijdelings bij allerlei projecten betrokken geraakt. Je maakt echt een connectie met mensen”, lacht hij. Zo is Sjef via Tijd van je Leven in aanraking gekomen met LevensLuister waarbij men echt luistert naar iemands leven, van lijf tot liefde, van werk tot gezin, in alle levensfasen. “Tijd van je Leven heeft echt mijn leven verrijkt. Dat kan je je niet bedenken als je begint, maar het brengt je meer dan je ooit kan bedenken.”

Wie mee wil doen aan het project kan zich tot 1 september aanmelden voor de ontmoetingsdag op woensdag 8 september van 10.00 tot 15.30 uur in het gemeenschapshuis Wierenbos in Wernhout. Zowel de ontmoetingsdag als de zes workshops daarna zijn volledig gratis. De workshops worden iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur georganiseerd. Aanmelden kan via i.rens@nieuweveste.nl of 06-52813781