Afbeelding
Foto: Heleen Verburg

In 2003 bezocht Jan Mouws het Labyrint in de kathedraal van Chartres. Dit bezoek bracht hem ertoe zelf een labyrint te ontwikkelen. Op 11 november 2007 werd het Maria-Labyrint in Wernhout geopend.

 

Jan is erg dankbaar dat hij dit labyrint mocht tekenen. “Ik kreeg na mijn bezoek aan Chartres verschillende inzichten die mij lieten zien hoe ik het labyrint moest ontwerpen. Het was een innerlijk proces, voor een buitenstaander moeilijk te begrijpen”.

Het Maria-Labyrint is elke dag, zolang het licht is, geopend. Bezoekers kunnen er altijd zonder afspraak terecht om het labyrint te lopen. 


Nieuwe inzichten

“Het lopen van het labyrint maakt dingen los bij de bezoekers en het brengt hen nieuwe inzichten. Het helpt hen bij keuzes die gemaakt moeten worden of om oplossingen te vinden voor levensvragen”, legt Jan uit. 


Anderhalve km

“Je zult het misschien niet geloven, maar als je het hele labyrint loopt, dus van buiten naar binnen en weer terug, dan heb je bijna 1,5 km afgelegd. En tijdens die wandeling kent het labyrint onverwachte wendingen. Zo gaat het ook in ons leven, we kunnen het niet plannen. Soms lopen dingen anders dan we willen en dan kan het lopen van het labyrint helpen om nieuwe wegen te vinden”.[n]