Een foto uit het fotoproject Vincent en Zundert.
Een foto uit het fotoproject Vincent en Zundert. FOTO ROB DEN BRAASEM

Bijzonder fotoproject over Vincent van Gogh

ZUNDERT - In het dagelijks leven werkt Rob den Braasem bij VZVZ, het landelijke schakelpunt voor huisartsen en apotheken. Rob heeft echter altijd al iets met fotografie gehad en daarom begon hij negen jaar geleden in zijn vrije uurtjes aan een opleiding fotokunst aan kunstacademie IKO in Hoogstraten. Inmiddels is hij geslaagd, heeft hij een diploma op zak en mocht hij een wel heel bijzondere expositie over Van Gogh maken.


DOOR TESS MUTSTERS



"Na de opleiding had ik een project bedacht en werd ik uitgekozen om een specialisatie te mogen doen," vertelt Rob. Dat hield in dat hij, net als nog veertien andere leerlingen van de opleiding, een volledig project uit mocht voeren. Het idee van Rob: de lijnen van Zundert vastleggen. Van Gogh was toen nog niet in beeld, dat idee kwam later pas.


Melancholische sfeer

Toen Rob net aan zijn project begon, kwam corona om de hoek kijken, waardoor veel van zijn eerste plannen niet door konden gaan. Hij begon toen te lezen, veel over Zundert en daarmee ook veel over Vincent van Gogh. Zo las hij alle brieven van Van Gogh. "Ik kwam erachter dat hij heel beschrijvend schrijft en ik las over plekken die ik herkende van mijn eigen leven in Zundert," legt Rob uit. Dat zette hem aan het denken en zo ontstond het idee om een project om Van Gogh heen te bouwen. De hoofdvraag: wat als Van Gogh een fotograaf zou zijn? In zijn foto's komt duidelijk de sfeer en het karakter van Van Gogh naar boven, Rob kon zich gedurende dit project dan ook goed inleven. "Corona hakte er best wel in, ik had het gevoel dat ik de wereld niet meer kon vatten. Ik was echt aan het zoeken, net als Vincent dat volgens mij was." In eerste instantie ging Rob met zijn analoge camera op pad, hier maakt hij vrijwel al zijn foto's mee. Later werd het, ook vanwege corona, moeilijk om de foto's ergens te kunnen ontwikkelen, waardoor hij overschakelde naar digitaal. Hij speelde met verschillende technieken, zoals belichtingstijden, flitslichten en reflecties, waardoor de foto's van het project uiterst gevarieerd zijn. Ook de schildertechnieken van Van Gogh probeerde hij te vatten door, waar mogelijk, lijnen en strepen te gebruiken. De melancholische sfeer die Vincent zijn hele leven vast heeft gehouden, moest ook in de foto's naar voren komen.


Vincent en Zundert

Het project, dat Vincent en Zundert is gaan heten, werd enthousiast ontvangen door de docenten van IKO en wordt nu, samen met de andere specialisatieprojecten, geƫxposeerd in het schoolgebouw. Op de expositie hangen een paar uitvergrote foto's. Daarbij staat een witte sokkel, waar een wit boek met foto's op ligt. Dat boek heeft Rob ook zelf gemaakt. "Het voordeel van corona was dat ik dankzij die extra tijd heb kunnen leren boekbinden," lacht Rob. Zowel de foto's als het gehele boek zijn dus door Rob zelf gemaakt. Op een voorwoord na, staat er geen tekst in het boek, maar er liggen wel kaartjes met citaten uit de brieven van Vincent bij. De kijker kan zo zelf de citaten leggen bij de voor hem passende foto's en zo een bepaald gevoel aan de foto's geven. [n]


De exposities van Rob is te vinden in het IKO gebouw (Buizelstraat 11, Hoogstraten, Belgiƫ). Openingsdagen zijn woensdag 1 september, donderdag 2 september, maandag 6 september, dinsdag 7 september en woensdag 8 september. Openingstijden zijn altijd van 19.00 uur tot 22.00 uur. De expositie is gratis te bezoeken.

Rob den Braasem aan tafel met zijn foto's en zijn boek.