Claire Arnold: 'Ik merkte dat ik het nodig had om alles van me af te schrijven'
Claire Arnold: 'Ik merkte dat ik het nodig had om alles van me af te schrijven' FOTO MARLOES SMITS

'Het leven kan zomaar anders zijn'

RIJSBERGEN - Wanneer dochter Emma* de GBS-bacterie, blijkt te hebben, begint een donkere periode in het leven van Claire Arnold en haar partner. Nu het weer goed gaat met Emma, heeft Claire haar verhaal op papier gezet om zo steun te bieden aan ouders die hetzelfde doormaken en haar ervaringen te delen.


DOOR MARLOES SMITS


"Gaandeweg naar het ziek worden van mijn dochter, wat heel emotioneel was, merkte ik dat ik het nodig had om alles van me af te schrijven. Ik heb dat weleens eerder gedaan en dat werkte heel goed. In eerste instantie ben ik gaan noteren wat er gebeurde en wat het met me deed. Op een gegeven moment werd het letterlijk een boekwerk. Het heeft als een soort therapie gewerkt. 

Niek, mijn verloofde, kwam met het idee om het uit te geven. Het was een tijd later en het ging zo goed met Emma. Hij vertelde me: 'Ik denk dat ouders die in eenzelfde situatie zitten hier iets aan kunnen hebben.' Het duurde even voordat we de keuze definitief hadden gemaakt. We wilden eerst de zekerheid hebben van: het zit goed. 


Aandacht

Ik ging kijken en kwam terecht bij Boekscout, de uitgeverij die mijn boek heeft gepubliceerd. Zij zorgden ervoor dat ik op een laagdrempelige manier mijn boek kon uitbrengen. Mijn doel is niet om geld te verdienen, maar om ouders te helpen. Ook om professionals in de medische wereld een inkijkje te geven in een ervaringsverhaal van een ouder en aandacht te vragen voor de simpele test die had kunnen voorkomen dat Emma de GBS-bacterie kreeg." 

Een uitstrijkje die zwangere vrouwen kunnen doen om te zien of ze de GBS-bacterie bij zich dragen en door kunnen geven aan hun baby tijdens de bevalling. Mocht de test positief zijn, dan kan de vrouw bevallen met antibiotica en is de baby zo goed als veilig voor de GBS-bacterie. In BelgiĆ« en Frankrijk is deze test standaard en Claire hoopt dat dit binnenkort ook in Nederland zal zijn. 


Steun

"De liefde en warmte van familie en vrienden heeft echt steun geboden. Dat is echt onbeschrijfelijk. Je weet dat als dit soort situaties er zijn, je steun zult ontvangen, maar als het dan daadwerkelijk gebeurt is het onwerkelijk. Het is echt geweldig hoeveel liefde we hebben gekregen. Dit boek was ook een soort bedankje voor hen. 

Het elke keer benoemen en bespreken, dat hoort gewoon bij het verwerkingsproces. Het zorgt ervoor dat je een stapje verder kan zetten in het dagelijkse leven."

Ze heeft ook geleerd van het heftige avontuur.

"Ik heb geleerd dat het leven zomaar anders kan zijn. Je weet dat wel, maar dat besef je pas echt als er iets gebeurt waarbij je leven drastisch kan veranderen. Het leven is kort en je moet ervan genieten. Je moet elke dag plukken en de kleine zorgen zijn het niet waard." [n]


Claire's boek: 'Van roze wolk naar code rood' is nu te koop via Boekscout.nl. Een groot gedeelte van de opbrengst gaat naar het Ronald McDonald huis. 


* Emma is een pseudoniem voor de echte naam van Claire's dochter, dit vanwege de anonimiteit. Ze wordt zo ook genoemd in het boek.