Mythisch wezen.
Mythisch wezen. Foto: R. Kerstens

Lezing Heemkundekring De Drie Heerlijkheden

Sport en vereniging

ZUNDERT - Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat Heemkundekring De Drie Heerlijkheden uit Zundert een lezing heeft gehouden.

Nu de Coronaregels versoepeld zijn hebben we Rinie Kerstens bereid gevonden om op donderdag 23 september a.s. in de zaal van Schuttershof in Klein Zundert een lezing te houden over Mythen en Sagen in de natuur. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de lezing begint om 19.30 uur.

Interesse voor de natuur

Zolang mensen bestaan hebben ze interesse gehad voor de natuur. In het verleden moesten mensen het doen met wat ze zagen, hoorden en elkaar doorvertelden. Echt veel kennis had men niet, men leefde midden in de natuur en was er ook heel afhankelijk van. Er werden verhalen verteld over planten, paddenstoelen, dieren enz.

Geloof en bijgeloof

Hoe vreemder en merkwaardiger die er uit zagen, hoe sterker de verhalen. Geloof en bijgeloof speelden een grote rol, er kwamen heksen, duivels, kabouters en elfen in voor. Sommige verhalen hebben te maken met de angst die men had voor natuurverschijnselen, andere verhalen zijn daarentegen heel sprookjesachtig. Allemaal vertelsels die ons nu een glimlach ontlokken. Ze laten ons met andere ogen naar de natuur kijken, ze vestigen de aandacht op details die we vaak niet opmerken. Ze vertellen ons over planten, dieren, paddenstoelen en mensen maar vooral ook iets over onszelf.