Mede-organisator Hans van Haaster is zelf ook fervent wandelaar:
Mede-organisator Hans van Haaster is zelf ook fervent wandelaar: FOTO MARLOES SMITS

Wandelevenement weer bijna van start

ZUNDERT - Volgende week zondag is het eindelijk tijd voor het jaarlijkse Wandelevenement Zundert (WEZ). Vorig jaar kon het evenement door corona niet doorgaan en dit jaar is het ook verplaatst van de vaste dag in april naar 26 september.


DOOR MARLOES SMITS

 

Het zal de 12e editie worden van het evenement dat in 2009 in het leven is geroepen door Buurtschap Molenstraat. Naast dat het leuk is om te wandelen, moet het wandelspektakel ook wat opleveren voor de Molenstraat. Dit door bijvoorbeeld deelnamekaartjes te verkopen en de opbrengsten hiervan weer te investeren in de buurtschap ten behoeve van het corso.


Voorbereidingen

Normaal gesproken beginnen de voorbereidingen al rond november/december. “We beginnen met het lopen door de bossen om de routes te bedenken. We willen elke keer iets nieuws,” vertelt Hans van Haaster, een van de organisatoren van het evenement en zelf ook fervent wandelaar. Het groepje dat de tocht uitzet heeft Zundert in vier delen verdeeld, zodat deelnemers aan het Wandelevenement het elk jaar een ander kwart lopen. De komende editie lopen de routes door De Krochten, het Zuidoosten van Zundert. 

Ook dit jaar zijn er weer veel vrijwilligers die graag hun handen uit de mouwen steken om mee te helpen. 

“We hebben dit jaar nóg meer vrijwilligers, omdat onder andere de toiletvoorzieningen vaker gereinigd moeten worden. We beschikken nu over ongeveer zeventig vrijwilligers.” 

Met een man of vijf bereiden ze alles voor, iedereen heeft zijn eigen taak. Zo doet Hans de routes: “Ik ga dan naar een bos en kijk van: waar kan ik links en waar kom ik uit als ik hier rechtdoor ga?” Het is toch anders dan als het evenement in april zou zijn geweest. Dit heeft te maken met weersomstandigheden en veel vrijwilligers die op vakantie zijn. “We hebben daarom geprobeerd zoveel mogelijk ruim voor september te organiseren.”


Benieuwd

Er zijn verschillende afstanden die gelopen kunnen worden: 6, 10, 15, 20 en 25 km. Er wordt massaal meegewandeld: het aantal deelnemers liep de afgelopen jaren op van 400 tot 700 deelnemers. Niet alleen mensen uit Zundert doen mee, zo'n tien procent van de deelnemers is van buiten Zundert. Ze komen uit bijvoorbeeld Rucphen, maar ook uit België. 

"Het is ook wel een maximum voor ons. We zitten met alle voorbereidingen en voorzieningen. We maken altijd liters soep en voor meer deelnemers wordt het wel erg lastig, ook met de vrijwilligers." Ze zijn wel benieuwd hoe dit aantal gaat uitkomen nu ze in september lopen.


Extra informatie

Je kunt je op de dag zelf inschrijven bij Loonbedrijf Huub Kustermans aan de Wildertsestraat 1 in Zundert. Voor de 6 km en 10 km kun je je tussen 08.00 uur en 12.00 uur inschrijven, voor de 15 km kun je je tussen 08.00 uur en 11.00 uur inschrijven en voor de 20 km en 25 km kun je je tussen 08.00 en 09.30 uur inschrijven. Ongeacht hoe laat je begint en welke route je doet, je mag uiterlijk om 16.00 uur binnenkomen. 

Lukt dit niet, dan kun je naar de organisatie bellen. Dit nummer krijg je bij de inschrijving. De route staat duidelijk aangegeven door middel van pijlen, aan de linkerkant van de weg. [n]