Het oogsten van het graan zoals dat vroeger gebeurde.
Het oogsten van het graan zoals dat vroeger gebeurde. FOTO CHARLES LUIJTEN

Thema Oogstdankfeest luidt dit keer: 'Voedsel Verbindt'

RIJSBERGEN - Op zondag 26 september is er in Rijsbergen na zeven jaar weer een Oogstdankfeest waarvan de organisatie in handen ligt van de ZLTO-afdeling Rijsbergen-Zundert.


DOOR CHARLES LUIJTEN


De Oogstdankfeesten zijn oorspronkelijk opgezet om God te danken voor de oogst. Stilgestaan wordt bij de gezonde en waardevolle land- en tuinbouwproducten die door de boeren en tuinders op vruchtbare grond zijn geteeld. Het is in de loop der jaren gegroeid naar een cultureel feest. Binnen de kring van Zuidelijke Land- Tuinbouw Organisatie (ZLTO) is de afdeling Rijsbergen-Zundert na zeven jaar weer aan de beurt om daarvan de organisatie op de schouders te nemen. De laatste was in Zundert. 

Ofschoon voor de viering van het feest oorspronkelijk de maand augustus geldt, is deze keer gekozen voor zondag 26 september. Zij begint met een eucharistieviering in de Rijsbergse Sint Bavokerk om 11.00 uur. Het thema luidt dit jaar: ‘Voedsel Verbindt’. Tijdens de dienst zullen de offermanden naar voren worden gebracht. Bij de Z.L.T.O-kring waarvan Rijsbergen-Zundert deel uitmaakt zijn diverse plaatselijke afdelingen uit de omgeving aangesloten. Gelet hierop wordt het jaarlijkse Oogstdankfeest elk jaar ergens anders gehouden. De belangstelling ervoor van uit de agrarische sector is volgens ex-LTO-voorzitter Rijsbergen-Zundert Christ Verschuren tot nu toe goed. Een opvolger in hem is nog niet gevonden. 


Gezellig samenzijn

Kijkend naar de auto- en voetbalsport met volle tribunes wordt het overigens vreemd gevonden dat slechts 150 L.T.O-leden aan het Oogstdankfeest mogen deelnemen terwijl de kerk plaats biedt aan 850 mensen. 

Men moet zich, zoals secretaris Sandra Machielsen aangeeft, om die reden dan ook voor deelname aan de Oogstdankviering via zltozundert@gmail.com opgeven. Bij goed weer zal na de kerkelijke viering door de deelnemers rond de vijver in de fraaie tuin de pastorie gezamenlijk de koffie/thee worden gedronken. 

In het andere geval zal dat zijn in dorpshuis Koutershof. 

De afdeling Zundert- Rijsbergen houdt voor haar eigen leden op de boerderij van de familie Verschuren in Hellegat een barbecue. Tot slot nog de opmerking dat in vorige eeuw in Rijsbergen tot omstreeks 1970 in het voorjaar de zogeheten Kruisdagen plaatsvonden bedoeld om de vruchten der aarde af te smeken. Nu dus andersom. [n]