Milou Vergouwen presenteert het idee dat ze samen met Nikki Tax heeft verzonnen.
Milou Vergouwen presenteert het idee dat ze samen met Nikki Tax heeft verzonnen. FOTO MARLOES SMITS

Kinderraad Zundert
officieel geïnstalleerd

ZUNDERT - In het Raadhuis is afgelopen week de allereerste kinderraad van Zundert geïnstalleerd. De bedoeling van de kinderraad is om de gemeente leuker te maken voor kinderen. De leden verzamelen gedurende een schooljaar onderwerpen en ideeën uit hun buurt of op hun school, om ze in de kinderraad te bespreken. De kinderraad zal zo’n vier à vijf keer per jaar vergaderen.


DOOR MARLOES SMITS

 

Al in maart 2019 werd in de gemeenteraad besloten dat Zundert heel graag de stem van kinderen wil horen. Het duurde vervolgens tot het najaar van 2020 voor  kinderen uit groep 6, 7 en 8 via de basisscholen werden opgeroepen om zich op te geven voor de kinderraad. Kandidaten moesten hiertoe een video opsturen waarin ze uitlegden waarom zij in de kinderraad zitting wilden nemen. Uiteindelijk zijn hier negen kinderen uitgekozen die de kinderraad vormen.


Speciale beëdiging

Burgemeester Vermue begint de beëdiging met een speech waarin ze vertelt over het kinderrechtenverdrag. Hierin wordt onder andere gesproken over vrijheid van meningsuiting en het recht op goede voorzieningen voor kinderen in een gemeente. 

Als het tijd is voor de beëdiging, gaan alle kinderen in een rij staan. Ze moeten beloven om alle kinderen in de gemeente te vertegenwoordigen, mee te praten en te doen wat nodig is om de gemeente goed te vertegenwoordigen. "Dat beloof ik," zeggen alle kinderen als Vermue hen één voor één naar voren roept.

De kinderraad heeft ook een kinderburgemeester: Max Gommers. Zowat iedereen in de kinderraad wilde burgemeester worden, maar na een geheime stemming is het toch Max geworden. "Ik vind het een hele eer." Hij krijgt een mooie ambtsketen. Deze is speciaal ontworpen voor de kinderraad en geheel naar wensen van de kinderen. "Hij moest kleurrijk zijn en vol dahlia's zitten, als verwijzing naar het bloemencorso," vertelt burgemeester Vermue. "Ook wilden ze graag dat de hanger van de ketting eraf gehaald kon worden, zodat er elk jaar een nieuwe hanger aan kan. Op de hanger is namelijk de naam van de kinderburgemeester gegraveerd samen met het jaar waarin diegene kinderburgemeester was."


Top zes van ideeën 

Er wordt een top zes gepresenteerd met daarop alle ideeën die de kinderraad tot nu toe heeft verzonnen. Deze ideeën zijn na een uitvoerige brainstormsessie gekozen uit zo'n dertig ideeën. Ze staan op volgorde van belangrijkheid. Het zijn verschillende soorten ideeën, maar het belangrijkste is het klimbos dat op nummer 1 staat. De kinderraad weet nog niet precies waar, maar zij wil in ieder geval dat er een klimbos komt. Er zijn zelfs al regels voor bedacht. Zo verschilt het per parcours of je er wel of niet op mag, waarbij leeftijd en lengte bepalend zijn. Wie het klimbos betreedt, moet ook altijd bescherming dragen. Er mogen ook niet meer dan twee personen op een platform staan. De kinderraad wil het klimbos vooral graag omdat er nog weinig speelmogelijkheden zijn voor oudere kinderen. Een paar ideeën voor obstakels zijn dan ook: een zipline, een klimmuur en bungeejumpen. De kinderraad staat overigens altijd open voor nieuwe initiatieven. De leden van de kinderraad ontvangen tot slot een glas limonade en een lekker taartje, en krijgen bovendien twee posters mee om thuis en op school op te hangen. [n]