Vliegende start bij De Raadsheer van Lars en Cindy

ZUNDERT - De schaakcompetitie is nog maar twee weken onderweg maar nu al is duidelijk dat er met een paar jongelui serieus rekening moet worden gehouden.


Zowel Lars van Opstal als Cindy Struijs hebben hun eerste twee partijen gewonnen.


Cindy Struijs
Vooral voor de 14-jarige Cindy is het allemaal nog nieuw. Zij doet voor het eerst mee met de groten. Plankenkoorts is haar blijkbaar vreemd want er was geen spoortje van stress op haar gezicht te herkennen. Cindy begon het seizoen met een overwinning op Ina Asselbergs en vorige week versloeg ze in Het Wapen van Zundert niemand minder dan de sterke Corrie Daamen.


Lars van Opstal
Lars van Opstal had een iets makkelijker programma maar je moet toch maar even winnen van Jac Hereijgers en Bernadette Egeric. Hereijgers staat bekend om de meest onnavolgbare zetten die hij op het bord tovert. En Egeric was door corona anderhalf jaar aan huis gekluisterd geweest.


Groep 2
In groep 2 gaat Jorrit Havermans met 2 uit 2 ook voortvarend uit de startblokken. Hij won in de eerste ronde van Marc Schraets en in de tweede van Jan Vriends. Het doet iedereen goed om elkaar na een lange schaakloze periode weer eens te ontmoeten.
Bijzonder was dan ook de terugkeer uit het “verre” Roosendaal van André van de Laar. Die hadden we al een eeuwigheid niet meer gezien. Door corona was alles en iedereen van elkaar geïsoleerd geraakt. André had thuis anderhalf jaar amper een schaakstuk aangeraakt. Ook geeft hij niets om online schaken. Het spel moet fysiek gespeeld worden, vind hij, je moet de schaakstukken kunnen voelen. Een traditionele gedachte met een kern van waarheid erin. Hij won trouwens in groep 2 van Pascal Roos, of hij nooit was weg geweest.
Ook bij Hans van der Linden uit Breda waren de schaakstukken tijdens de lockdown onder het stof geraakt. Anderhalf jaar geen partij gespeeld, zei hij, nog niet ééntje. En dat kon je tijdens de eerste twee speelronden wel merken ook. Hans begon met een wat “rusty mind” met een remise tegen Adrie van Opdorp. Van Opdorp moest daar wel diep voor gaan maar technisch gezien riekte dat eindspel met ongelijke lopers naar remise. En als het over schaaktechniek gaat, is Oppie op zijn allerbest.
Vorige week had het voor Van der Linden tegen Johan Goorden nog slechter kunnen aflopen. Johan dacht een paar keer dat hij de partij naar zich toe zou kunnen trekken maar elke keer antwoorde Hans met een fraaie tegenzet die de balans op het bord weer in evenwicht bracht. Remise derhalve maar Goorden bleef met gefronste wenkbrauwen achter. Had er vanavond toch niet meer in gezeten, zal hij gedacht hebben!
Niek Oostvogels vond het allemaal prima, die twee remises van Van der Linden. Het is per slot van rekening zijn grootste concurrent voor de titel.


Uitslagen ronde 2
Groep 1: Hans van der Linden-Johan Goorden 0,5-0,5. Thijs van Opstal-Willem de Kort 0-1. Jos van Ginneken-René Roks 1-0. Groep 2: Jorrit Havermans-Jan Vriends 1-0. André van de Laar-Pascal Roos 1-0. Adrie Domen-Jan van den Berg 0,5-0,5. Adrie Gommers-Rick Mertens 0,5-0,5. Kees van Erk-Herman Krijnen 1-0. Groep 3: Lars van Opstal-Bernadette Egeric 1-0. Cindy Struijs-Corrie Daamen 1-0. René Verheijen-Ron Been 0-1. Mark Smolders-Lia van Hooijdonk 1-0. Marijn ten Velde-Ilona Struijs 1-0. Tygo Elst-Mia van Baarsen 1-0.[n]