Veteranen tijdens de Dodenherdenking in Rijsbergen.
Veteranen tijdens de Dodenherdenking in Rijsbergen. Foto: Gemeente Zundert

Organisatie voor en door Zundertse veteranen in de maak

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Een organisatie voor en door Zundertse veteranen. Zowel de Gemeente Zundert als lokale veteranen vinden het een goed idee. Vier initiatiefnemers hebben er nu de schouders onder gezet en hopen dat het initiatief op niet al te lange termijn gestalte krijgt. 

DOOR CHARLES LUIJTEN

 De gemeente Zundert met haar dorpskernen en buurtschappen telt tot nu toe 82 geregistreerde militairen, ofwel in actieve dienst ofwel gepensioneerd, die deelnamen aan buitenlandse militaire missies. Het is een vaste traditie dat op de laatste vrijdag van juni in Den Haag de Nationale Veteranendag wordt gehouden. Nederlandse militairen die ooit op uitzending zijn geweest ontvangen daarvoor een uitnodiging. Daags tevoren ontvangt de Gemeente Zundert hen. Bij een van de recente bijeenkomsten werd door bestuursondernemer Corrie Bastiaansen namens de Gemeente Zundert aan een paar veteranen de vraag gesteld: ‘Wat kunnen wij voor jullie betekenen? Wat willen jullie?’ Voor een aantal veteranen reden om de koppen bij elkaar te steken. 

Initiatief

Aansluitend volgde een gesprek met burgemeester Joyce Vermue. Geconcludeerd werd dat het goed zou zijn om, bij voldoende belangstelling van de zijde van de veteranen, een organisatie voor en van Zundertse veteranen op te richten. De Gemeente Zundert wil dat initiatief zo goed mogelijk steunen. De Rijsbergse veteranen Peter Snellen, Remco Hereijgers en Sjaak Duine, samen met Frans Luijten uit Zundert (eerstgenoemde twee veteranen zijn nog steeds in actieve dienst), staan er helemaal voor open om initiatieven in die richting te ontplooien.

Kameraadschap

Veteranen hebben veelal gelijksoortige ervaringen opgedaan tijdens hun uitzendingen. De actualiteit confronteert hen hier nog dagelijks mee. Denk aan de ontwikkelingen in Afghanistan en de gebeurtenissen op de Balkan en in en rond Libanon. Die actualiteit houdt veteranen bezig. De opgedane ervaringen in het verleden houden sommige veteranen zelfs uit hun slaap. Het is niet altijd eenvoudig om een en ander over te brengen op de directe omgeving. Collega-veteranen kunnen als luisterend oor veel betekenen. Volgens Remco Hereijgers hebben veteranen vaak in korte tijd veel levenservaring hebben opgedaan en een persoonlijke groei doorgemaakt.”Velen hebben tijdens een missie kameraadschap ervaren waar zij na vele jaren nog steeds op kunnen terugvallen.” Voor veteranen is het echter ook belangrijk om te kunnen samenkomen, plezier te hebben, vragen proberen te beantwoorden en samen activiteiten te ontwikkelen. Bovendien kunnen de veteranen in de gemeente Zundert, als zij zich organiseren, veel bereiken. Zo heeft een organisatie met een bestuur toegang tot subsidies, informatie en faciliteiten van Defensie. 

Contact

De initiatiefnemers hoeven naar eigen zeggen niet per se het bestuur te vormen, maar willen de realisatie van een lokale veteranengroep wel voorbereiden. Zundertse veteranen doe zich geroepen voelen om deel te nemen en eventueel de kar te trekken, kunnen contact opnemen Sjaak Duine aan de Hellegatweg 5 in Rijsbergen via het e-mail adres sduine@kpnplanet.nl of telefoonnummer 06-53356742.