St Bavo Rijsbergen kreeg schaakles van De Raadsheer

ZUNDERT - Vorige week vrijdag was het dan eindelijk zover. Door al die coronamaatregelen moest het telkens uitgesteld worden, maar nu kon De Raadsheer uit Zundert dan toch beginnen aan de drieluik schaaklessen geven aan de kinderen van de St Bavoschool in Rijsbergen. 


Juf Nancy was de grote aanjager en doorzetter geweest om de schaaklessen op de kalender te krijgen. De bel galmde om negen uur ’s morgens noch na op het schoolplein of een paar leden van De Raadsheer begonnen met het uitleggen van de grondbeginselen van het schaken aan groep 6. 

Op grote moderne touchscreens nog wel. Dat is toch andere koek dan een schoolbord met krijtjes. Op een speelse manier werd de betekenis van de schaakstukken aan de kinderen uitgelegd. 

Het ging ongeveer zo: De witte en de zwarte koning hebben ieder een koninkrijk en moeten het eerst aan de overkant van het bord komen om de schat te vinden. Maar de koningen mogen beslist niet hard lopen op het bord, ze mogen alleen maar stapje voor stapje vooruit. En ze mogen ook niet naast elkaar gaan staan want dan zouden ze elkaar gaan pesten. Maar de koningen kunnen in hun ééntje niet winnen en daarom krijgen ze steun van hun helpers. Van de toren, de loper en het paard. 

De toren mag alleen maar recht en de loper alleen maar schuin over het bord bewegen. En zo leerden de kinderen spelenderwijs de loop van de schaakstukken kennen. De paardensprong is niet de simpelste zet van het schaken maar je staat er van versteld hoe snel de kinderen het oppikken hoe dit schaakstuk over het bord springt. “Paarden mogen over een slootje springen want ze willen persé niet nat worden”, was de uitleg. 

De kinderen werden met de minuut enthousiaster, vooral toen er nog meer spannende spelletjes gespeeld moesten worden. 

Welk paard kan het meeste hooi eten (pionnetjes vangen)! Of wie rent het snelst over het bord, de toren of de loper? 


'Kom gerust eens kijken bij de schaakles met jullie zoontje of 

dochtertje'


Volle overgave

Na groep 6 kwam groep 3 aan de beurt. Die zijn nog een paar jaar jonger maar dat weerhield de kleintjes er niet van om met volle overgave 'de schaaklessen' te volgen. 

De tijd vloog voorbij en iedereen, zowel jong als oud, keken een beetje sip toen het zo snel alweer drie uur was. Het was weekend, ook gezellig natuurlijk. 

Dinsdag jl. werd groep 4 wegwijs gemaakt in het schaken en op vrijdag 8 oktober a.s. gaat groep 5 haar eerste stappen op het schaakbord zetten. 


Meteen kijken

Een paar kinderen kwamen zondagmorgen jl. al meteen bij de jeugdafdeling van de Raadsheer kijken. 

De Raadsheer heeft haar locatie in de Katerstraat bij Het Wapen van Zundert. Elke zondagochtend om tien uur krijgt de jeugd hier van ervaren en bevoegde schaakleraren schaakles. Een paar maanden later kunnen de kinderen, als ze willen, al doorstromen naar de jeugdcompetitie die ook daar op zondagmorgen gespeeld wordt. 

Tegen de ouders willen wij zeggen: Kom gerust eens kijken met jullie zoontje of dochtertje.[n]