Vanaf 1975 drie voorzitters: Maria van Nispen, Naantje van Zundert, Marianne van der Linden.
Vanaf 1975 drie voorzitters: Maria van Nispen, Naantje van Zundert, Marianne van der Linden. Foto: Ad Bastiaansen

50 jaar Zonnebloem Rijsbergen

Sport en vereniging

RIJSBERGEN - De Zonnebloem, zoals we die nu kennen, is ontstaan uit het radioprogramma ‘Radio Ziekenbezoek de Zonnebloem en kent een lange historie. In 1949 werd landelijk de stichting de Zonnebloem opgericht met inmiddels meer dan duizend afdelingen, waarvan Rijsbergen er een is.


De oprichtingsvergadering van de Rijsbergse Zonnebloem werd gehouden op 15 september 1971 in het bijzijn van een landelijke vertegenwoordiger van het Nationaal Bureau van de Zonnebloem. Mevr. Mathijssen werd benoemd als voorzitter. Het hoofddoel van de Zonnebloem is en blijft het bezoeken van haar gasten. Daarnaast worden in Rijsbergen allerlei activiteiten georganiseerd zoals een bingo, een koffieochtend, een quiz, een etentje, kleine uitstapjes. De organisatie bestaat uit een hechte, bevlogen club van zo’n vijfentwintig vrijwilligers. De bevlogenheid blijkt uit het feit dat de meeste vrijwilligers al meer dan tien jaar actief zijn.  Dat de Zonnebloem Rijsbergen in 50 jaar slechts vier voorzitters kent, mag zeker uniek genoemd worden en laat zien hoe gedreven zij met hun vrijwilligerswerk omgaan. Maar niet alleen een pluim op de hoed voor de vrijwilligers. Ook kent de Rijsbergse Zonnebloem een aantal trouwe Rijsbergse sponsoren, waarvoor zij heel erg dankbaar is. Zonder deze sponsoren zou het werk van de Zonnebloem onmogelijk zijn.

Het was de bedoeling om de gouden Zonnebloemmijlpaal uitbundig te vieren met haar gasten. Tot in detail was het feest voorbereid, want de gasten moesten eens flink verwend worden na een vervelende coronatijd. Maar helaas durfde het bestuur van de Rijsbergse afdeling het niet aan om bij elkaar te komen met een groep van ruim honderd personen bestaande uit gasten, vrijwilligers en sponsoren. Zeker voor de kwetsbare ouderen was het risico te groot. In plaats van een feestje ontvingen alle gasten twee mooie presentjes.
Nu op naar diamant.