Het lintje wordt doorgeknipt.
Het lintje wordt doorgeknipt. FOTO TESS MUTSTERS

Feestelijke heropening accommodatie DJA

ZUNDERT - Een waterig zonnetje brak langzaam door de wolken door toen genodigden zich zaterdag 2 oktober verzamelden op het terrein van de DJA. De heropening van het atletiekveld werd enthousiast en feestelijk gevierd.


DOOR TESS MUTSTERS


Anderhalf jaar is de organisatie er in totaal mee bezig geweest, om de hele vernieuwing van het atletiekveld te regelen. Vorig jaar nog stemden de VVD, Ondernemend Platteland en Dorpsbelangen tegen het vernieuwen van de atletiekbaan. Het rond krijgen van de financiering was dan ook een flinke kluif, maar na inzet van gemeenteleden en de DJA vereniging zelf, kon een droom werkelijkheid worden. 


Nauwkeurig werkje

In juni van dit jaar begon men met de werkzaamheden. Bij het aanleggen van een atletiekbaan komt veel kijken. Het moet erg nauw gebeuren en bestaat uit vier lagen: de zandlaag, de laag van lavagesteente, de asfalt laag en als laatste de kunststoflaag bovenop die de kenmerkende rode kleur geeft. Iedere laag moest apart gekeurd worden, waardoor het aanleggen van een dergelijke baan een tijdrovende klus is. De derde en op een na laatste laag werd nauwkeurig voor de bouwvak gelegd, na de bouwvak werd de laatste laag gelegd, waarna de baan door verschillende keuringen moest komen. Pas toen was de baan klaar voor gebruik. Niet alleen de atletiekbaan is vernieuwd, ook het atletiekveld is vernieuwd. Zo heeft het veld een nieuwe verspringbak gekregen.


Trots

Tijdens de opening rent een nieuwe generatie (toekomstige) atleten enthousiast spelend over het veld. Ook een hoop oudere leden en mensen die de DJA een warm hart toedragen zijn op komen dagen voor de heropening. Na het scannen van de QR-code stapt iedereen vrolijk binnen en wordt er gelachen en opgewonden gekletst. Zowel de Gemeente Zundert als de vereniging DJA is apetrots op het vernieuwde atletiekveld.  "Het is volbracht," zucht voorzitter Wesley van Steen tevreden tijdens zijn toespraak. "DJA is weer als nieuw."

Ook wethouder Twan Zopfi, die ook vorig jaar al tegen het uitstellen van het vernieuwen van de baan was, is erg enthousiast. Als dank kreeg hij van de vereniging een ingelijst stuk van de oude atletiekbaan. "Sport is belangrijk," zegt hij, verwijzend naar de coronatijden, waarin gezondheid bij velen in het geding stond. Ook benoemd hij dat het verenigingsleven zo belangrijk is voor de sport en daarmee voor die gezondheid. "Het verenigingsleven is de basis van onze gezondheid," zegt hij daarover. 


Het lintje

Voor de baan hangt een dik groen lint met een flinke strik erin tussen twee palen. Na de toespraken van de voorzitter en de wethouder is het tijd om het lintje officieel door te knippen. Uit een bak met briefjes wordt een naam van één van de DJA leden getrokken. Samen met de wethouder en de voorzitter mag hij het lint doorknippen, dat, door de dikte van het lint, toch wat meer voeten in de aarde kost dan waarschijnlijk eerst werd gedacht. Als het lint eenmaal is doorgeknipt, wordt nog een toost met een feestelijk versierd bekertje groene ranja (wel zo fijn voor de kinderen) gedaan, waarna de gloednieuwe atletiekbaan officieel is geopend. [n]