André Smits, generaal kampioen 2021.
André Smits, generaal kampioen 2021. FOTO JAN VAN STEENOVEN

Duiven: André en Marian Smits Generaal Kampioen 2021

ZUNDERT - Het generaal kampioenschop in de Regio Zundert in de duivensport omvat het hele seizoen. Van de verschillende disciplines worden de behaalde punten bij elkaar opgeteld. Wat belangrijk is om aan een zo hoog mogelijk puntenaantal te komen is het pakken van twee van de drie bovenste van de poulelijst. Het vroeg thuis zijn van de duiven waar je het meeste vertrouwen in hebt levert de meeste punten op. Voor hen die spelen voor de kampioenschappen is het elke week extra spannend of er vroege duiven uit hun top 3 op het hok vallen.


2021 was beslist geen gemakkelijk seizoen en het was aanvankelijk spannend of er wel met de duiven gevlogen kon worden en of het niet weer een zo slecht seizoen zou worden als in 2020 toen een een groot deel van het seizoen verviel door corona. Gelukkig konden we dit jaar op het geplande tijdstip van start gaan en de vertraging in het jonge duivenspel lag aan de slechte weersomstandigheden en niet aan corona.


Kampioenen Regio Zundert

Voor André en Marian Smits was het niet de eerste keer dat zij over het hele seizoen de beste duivenmelkers van Zundert waren. In dit regiospel nemen aan de vluchten de liefhebbers van de twee Zundertse verenigingen deel.

André en Marian beoefenen samen de duivensport en omdat André vaak vroeg van huis moet voor zijn werk komt de verzorging overdag op de schouders van Marian terecht.

Dit leverde in de regio vier overwinningen op en vooral de laatste vlucht was spannend omdat Leon Kools en Piet Vermonden op het vinkentouw zaten om de titel te veroveren. Omdat op het hok aan de Wildertstraat de prijzen 1 t/m 3 vielen en ook nog twee andere vroege prijzen gingen André en Marian in een sterke eindsprint met de kampioensbeker aan de haal. Leon en Piet werden 2e en 3e in de totaaltelling over 2021.


Kampioenschappen op de verschillende afstanden

Het kampioenschap op de vitesse vluchten werd behaald door Piet Vermonden, dit voor Fer Dictus en André Smits. De beste duif op dit spelonderdeel zat bij André Smits.

Ook op de midfond werd Piet Vermonden kampioen, nu voor André Gommers en Leon Kools. Op het hok van Leon Kools zat de beste duif op deze afstand.

Adrie Verhaard werd kampioen op de dagfond vluchten voor Leon Kools en Cees van Aert. Op het hok van Adrie zit ook de  beste duif in deze discipline.

Op de marathonvluchten was het kampioenschap voor Thijs van Weli voor de Gebr. Maas & Zn en Steven Mertens. Bij Arjan Klijs zat de beste duif op de overnachtvluchten.

Kampioen jonge duiven snelheid werd Leon Kools voor Jac van Hooijdonk en Mark Oostvogels. Jack had de beste duif op dit onderdeel.

Dré Gommers won het kampioenschap jonge duiven midfond voor André Smits en Jack van Hooijdonk. Dré had ook de beste jonge duif op dit onderdeel.

Het seizoen werd afgesloten met de natour waarop André Smits zijn Generaal Kampioenschap veilig stelde. Piet Vermonden en Cees Foesenek werden respectievelijk 2e en 3e. Jac van Sprundel won het duifkampioenschap.

De beste duif over het hele seizoen is een duif uit 2015 die op het hok zit bij Piet Vermonden. Bij de eerste 8 duiven in dit klassement komen we vier keer de naam van Piet tegen. 2e werd André Smits en 3e werd André Gommers.[n]